Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că a discutat cu omologii săi din Ungaria şi Letonia, la summit-ul din Vilnius, subiectul candidaturii sale la funcţia de secretar general al NATO.

Șeful statului a fost întrebat de jurnaliști ”pe ce sprijin mizează” în prezent, în condițiile în care unii lideri de stat au anunțat deja că îl susțin pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că decizia nu se va lua prin vot, ci prin consens, care este obţinut prin negocieri de tip diplomatic și discuţii între lideri.

„Da, am discutat inclusiv chestiuni legate de NATO şi de candidatura mea, însă vreau să clarific aici o chestiune – la NATO nu se va vota niciodată. Deci desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obţine prin negocieri de tip diplomatic, discuţii între lideri, ş.a.m.d. Deci nu are foarte mult rost să ne uităm la câţi au spus, ce au spus, fiindcă până când nu se obţine unanimitate nu se va hotărî absolut nimic şi până atunci mai este cale lungă”, a afirmat Klaus Iohannis, joi după participarea la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Vilnius.