Alegerile prezidenţiale ruseşti, desfăşurate pe parcursul a trei zile, au început în contextul unor tulburări, incluzând vărsarea de vopsea în urnele de vot şi raportări de atacuri cibernetice, generând preocupări privind integritatea procesului, scrie Reuters.

Vladimir Putin a acuzat Ucraina că încearcă să perturbe alegerile, invocând incidente precum bombardamentele din regiunile vestice ale Rusiei şi o presupusă incursiune ucraineană cu tancuri.

ULTIMELE ȘTIRI

SUA vor să-l condamne pe Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX, la 50 de ani de închisoare. Când va fi pronunțată sentința

Putin ameninţă cu represalii împotriva Ucrainei pentru atacurile din timpul alegerilor

Primul transport maritim de ajutor umanitar către Gaza a fost descărcat

Şcoli şi magazine închise în Belgorod pe fondul loviturilor aeriene

Vezi mai multe articole din categoria externe

În contextul tensiunilor crescute, un atac cu rachete balistice efectuat de Rusia în oraşul ucrainean Odesa a dus la pierderea de vieţi civile, determinându-l pe preşedintele ucrainean Zelenski să promită o „reacţie corectă”.

Cu toate că conflictul din Ucraina continuă, Putin, pregătit pentru realegere, se confruntă cu puţină opoziţie pe buletinul de vot. Peste 114 milioane de ruşi sunt eligibili să voteze, inclusiv cei din teritoriile disputate revendicate de Rusia. Introducerea votului electronic, pentru prima dată, ridică preocupări legate de transparenţă.

De asemenea, au fost raportate cazuri de tulburare, inclusiv vărsarea de vopsea în urnele de vot şi încercări de incendiere a secţiilor de votare.

Mandatul lui Putin, marcat de autoritarism şi conflict, l-a văzut consolidându-şi puterea în contextul unei condamnări internaţionale. Opoziţia, etichetând alegerile drept o farsă, a chemat oamenii la proteste în întreaga Rusie.