Președintele rus Vladimir Putin a reacționat în urma incursiunilor în zona de frontieră a Rusiei a luptătorilor ruși pro-Ucraina, susținând că aceștia sunt mercenari străini.

Soldații voluntari din Legiunea Libertatea Rusiei, Corpul Voluntarilor Ruși și Batalionul Siberian care luptă pentru Ucraina au anunțat că au intrat în zona de frontieră rusă și au postat un mesaj despre acest lucru. Pe diferite canale Telegram a fost postat un videoclip care arată pretinsa prezență a militarilor pe teritoriul rusesc și focuri de armă.

Putin a vorbit despre acest pătrunderea în regiunile rusești Belgorod și Kursk a voluntarilor ruși care luptă pentru Ucraina și a afirmat că aceasta este o încercare de a perturba alegerile și de a „obține o monedă de schimb” pentru un schimb de teritorii în cadrul unor eventuale negocieri.

„Cu toate acestea, scopul principal al lor, și sunt sigur de asta, este de a perturba alegerile prezidențiale din Rusia sau cel puțin de a interfera cumva cu procesul normal de exprimare a voinței cetățenilor. Acesta este primul lucru. Al doilea este efectul informațional, pe care l-am menționat deja. Dar al treilea este, dacă reușesc să obțină o oportunitate, un avantaj, o monedă de schimb într-un posibil proces de negociere viitor: [ei vor spune] vă vom da asta înapoi, dar va trebui să ne dați asta înapoi”, a declarat Putin, într-un interviu acordat agențiilor de presă rusești aliate la Kremlin, Russia 1 și RIA Novosti, citate de Ukrainska Pravda.

Pe de altă parte, a adăugat președintele rus, astfel de atacuri ar avea loc „pe fondul eșecurilor Ucrainei pe front” și sunt concepute pentru a avea un „efect informațional”.

În plus, Putin susține că printre soldații voluntari se află mercenari străini. „Inamicul a încercat să lanseze atacuri de-a lungul liniei frontierei de stat, în primul rând cu grupuri de sabotaj și de recunoaștere – ultimul raport al Statului Major General [indică faptul că există] până la 300 de persoane, inclusiv mercenari străini”, a adăugat Putin.