Un spectacol de lumină și sunet a învăluit joi-noapte Biblioteca Centrală Universitară din Iași. Oamenii au urmărit schimbările prin care a trecut clădirea istorică, în fotografiile proiectate.

Show-ul a deschis o serie de evenimente prin care organizatorii își propun să aducă în sălile de lectură cât mai mulți cititori.

Aproximativ 200 de oameni au urmărit joi seară spectacolul.

Fată: „E frumos. Tineretul nu prea vine la bibliotecă și asta este un mod prin care i-ar atrage mult mai mult.”

Student: „O experiență destul de interesantă, videomappingul este foarte bine realizat, sunt student la arte și am apreciat chestia asta. Poate să atragă studenții și cititorii în sine.”

Student străin: „Este o oportunitate foarte bună să spui povestea trecutului orașului.”

Reporter: Știai biblioteca aceasta?

Student străin: „Da, o folosesc.”

În public s-au aflat și oameni care au lucrat decenii în această clădire.

Femeie: „Chiar ne-am bucurat și am invitat-o pe mama mea ca surpriză, pentru că mama a lucrat doar 33 de ani la biblioteca fiind filolog, a lucrat la serviciul zecimal și ne-am bucurat. Am apreciat și vom veni și în viitor.”

Femeie: „M-a răscolit pur si simplu.”

Spectacolul a marcat etapa finală a unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de peste 10 milioane de lei, care vizează restaurarea sediului.

Ioan Milică, director BCU Iași: „Sunt realmente bucuros că, în ciuda frigului de afară, sute de oameni au venit să vadă primul episod din cele trei despre cât de importantă este o bibliotecă în viața comunității. Revitalizare pentru noi înseamnă reînnoire a legăturii dintre bibliotecă și utilizatori.”

Pe rafturile Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu din Iași sunt peste 2,5 milioane de cărți, iar cele mai vechi datează din 1640.