După doi ani de încercări, rușii au distrus în sfârșit unul dintre sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate ale Ucrainei. Anihilarea unui HIMARS american reprezintă o mare înfrângere pentru ucraineni, atât militară, cât și de moral.

Primile imagini au fost surprinse de o dronă rusă, care focalizează sistemul HIMARS cu roți și vehiculele sale de sprijin lângă un șir de copaci în Nikanorivka, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, la aproximativ 64 de kilometri de linia frontului, scrie Forbes.

O rachetă – posibil o Iskander hipersonică lansată de la sol – a lovit lângă HIMARS, dând foc lansatorului de 17 tone și distrugând, aparent, una dintre rachetele sale M30/31 de 227 de milimetri.

Nu este clar dacă echipajul HIMARS a fost ucis sau rănit în atac. Este la fel de neclar și de ce HIMARS-ul stătea în aer liber, în plină zi. Brigada 27 de Artilerie de Rachete, singura unitate HIMARS a armatei ucrainene, operează în mod normal în zori sau în amurg și ține vehiculele în mișcare și sub acoperire atunci când nu sunt în misiune.

În orice caz, este o pierdere grea pentru armata ucraineană – și o victorie rară pentru o armată rusă care, în mare parte, nu a reușit să contracareze HIMARS-ul american. Se pare că o combinație între o dronă de recunoaștere care zboară la mare distanță și o baterie Iskander cu acțiune rapidă a luat în sfârșit pe nepregătite Brigada 27 ucraineană.

Este evident de ce rușii și-ar acorda prioritate pentru vânătoarea unui HIMARS ucrainean. Luna trecută, într-un interval de doar o săptămână, HIMARS a vizat de trei ori trupele ruse aliniate pentru inspecție în raza de acțiune a celor șase rachete M30/31 de 92 de kilometri ale lansatoarelor, fiecare dintre acestea împrăștiind 182.000 de bile de tungsten, precum obuze uriașe de pușcă.

Loviturile rapide ale HIMARS au ucis aproximativ 100 de soldați ruși, plus mulți dintre ofițerii lor. Pe lângă vânarea formațiunilor de trupe, HIMARS vizează și artileria rusă, cartierele generale și depozitele de aprovizionare.

Timp de câteva luni, anul trecut, ei au tras, de asemenea, un număr mic de rachete balistice M39 cu o rază de acțiune de 161 de kilometri furnizate de Statele Unite în bazele aeriene și punctele de apărare aeriană ruse.

Pierderea unui HIMARS nu este totuși o lovitură mortală pentru armata ucraineană. Statele Unite au dat Ucrainei 39 de sisteme HIMARS. Regatul Unit, Germania, Italia și Franța au donat, de asemenea, 25 de M270, care în esență sunt un fel de HIMARS, dar cu o capacitate de două ori mai mare de rachete. Ceea ce înseamnă că ucrainenii mai au încă 98 la sută din sistemele HIMARS și M270 primite.

Pierderile cauzate de contrabateria rusească nu reprezintă însă cea mai mare amenințare la adresa bateriilor ucrainene HIMARS.

Ritmul misiunilor de foc ale sistemelor HIMARS pare să fi scăzut în ultimele luni – și nu este greu de înțeles de ce.

Statele Unite au fost cel mai mare donator de muniție pentru Ucraina, iar republicanii prietenoși cu Rusia din Congresul SUA au blocat ajutoarele suplimentare începând din octombrie. Ucraina va rămâne fără muniție pentru HIMARS-ul său cu mult înainte de a rămâne fără HIMARS.