Afirmaţia a fost făcută în cadrul unui interviu pentru televiziunea cehă, acesta subliniind faptul că trebuie să existe o distincţie clară între desfăşurarea de trupe de luptă şi eventuala implicare a trupelor în unele activităţi de ,,sprijin” cu care NATO are deja experienţă, potrivit Euractiv.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Democrația a deraiat. Găștile de partid promovează impostura și prăduiesc banii de la buget. Principiile de guvernanță sunt sfidate. Și interesul tău, ca votant și plătitor de taxe

Prinţesa de Wales prezintă scuze pentru că a editat fotografia de Ziua Mamei

Petr Pavel: Sprijinul NATO în Ucraina nu încalcă regulile internaţionale

Putin a găsit vinovatul pentru dezastrul Marinei Ruse. Un amiral a plătit cu funcţia

Vezi mai multe articole din categoria externe

,,Din punctul de vedere al dreptului internaţional şi al Cartei ONU, nu ar exista nimic care să împiedice trupele statelor membre NATO – precum şi civilii, de exemplu – să ajute la activitatea din Ucraina”, a subliniat preşedintele ceh.

Potrivit lui Pavel, aliaţii occidentali ar trebui să aibă curajul de a-şi apăra activităţile în mod legal, ,,pentru că a ajuta la antrenarea şi întreţinerea echipamentelor într-o ţară suverană nu înseamnă luptă”, a explicat el, relevă sursa menţionată.

Declaraţiile preşedintelui ceh vin în contextul în care la sfârşitul lunii februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe NATO în Ucraina, lucru care a stârnit controverse în rândul oficialilor alianţei.

Petr Pavel ar fi primul potential susţinător al lui Macron privind trimiterea de trupe în Ucraina

Pe data de 5 martie, Petr Pavel s-a întâlnit cu omologul său francez în cadrul unei conferinţe de presă, acolo unde preşedintele ceh a menţionat despre toate posibilităţile de a sprijini Ucraina, inclusiv opţiunea ca NATO să antreneze trupe ucrainene la sol.

Acest lucru îl face pe liderul ceh unul dintre puţinii politicieni europeni care ar susţine retorica lui Macron de a trimite trupe în Ucraina.

,,Chiar dacă există o misiune de antrenament pe teritoriul său (al Ucrainei – n.r.), nu este o încălcare a niciunei reguli internaţionale. Şi depinde de noi ce formă de asistenţă alegem să oferim Ucrainei, atâta timp cât rămânem în acea limită de angajament non-combat”, a declarat preşedintele ceh în cadrul conferinţei de presă.