În cei patru ani de la declararea pandemiei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în martie 2020, cercetătorii au elucidat unele dintre cele mai mari mistere legate de Covid-19, scrie The New York Times. Astăzi, ştim mult mai multe despre modul în care se răspândeşte virusul, de ce nu pare să afecteze copiii la fel de grav ca pe adulţi şi ce stă la baza simptomelor ciudate pe care le poate provoca, de la confuzie mentală la „degetele Covid”.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Un guvern eficient reprezintă voința și mandatul celor 18 milioane de votanți/ Trebuie să vedem încotro se îndreaptă lumea, România să devină o țară avansată în apărare, învățare și economia verde

Moscova întrece SUA şi UE la producţia de armament: Rusia produce de trei ori mai multe obuze decât SUA şi Europa pentru Ucraina

Iohannis a promulgat legea care interzice comercializarea băuturilor energizante către minori

Capelă ortodoxă în Parlament. Propunerea a avut trecere la conducerea Camerei Deputaţilor

Vezi mai multe articole din categoria stiinta-sanatate

– Variaţia experienţelor cu Covid şi existenţa super-dodgerilor: Experienţele diferite ale oamenilor cu Covid pot fi explicate parţial prin nivelul de expunere la virus şi de starea imună. Super-dodgerii, oamenii care par să fie complet asimptomatici în faţa virusului, ar putea avea mutaţii în antigenul leucocitelor umane, care ajută la eliminarea virusului înainte ca simptomele să apară.

– Modul de răspândire al virusului: Studiile au arătat că suprafeţele contaminate nu sunt principalul mod de transmitere al virusului. Acesta se răspândeşte mai degrabă prin aer, prin aerosoli şi particule mai mici, care pot infecta oamenii chiar şi de la distanţă.

– Durata protecţiei imunitare: Imunitatea împotriva Covid-19 oferită de vaccinuri sau de trecerea prin boală poate dura câteva luni şi depinde de factori precum vârsta şi sănătatea individului. Anticorpii, celulele B şi celulele T sunt componente esenţiale ale protecţiei imune împotriva virusului.

– Simptomele ciudate: Simptomele neobişnuite ale Covid-19, cum ar fi pierderea mirosului sau a gustului, ar putea fi rezultatul unei reacţii exagerate a sistemului imunitar la infecţie. De asemenea, inflamaţia şi răspândirea virusului în alte părţi ale corpului ar putea provoca simptome persistente sau noi, cunoscute sub numele de „Covid lung”.

Cu toate acestea, chiar dacă s-au elucidat multe mistere legate de Covid-19, încă mai rămân necunoscute şi provocări în combaterea acestei pandemii, iar înţelegerea profundă a virusului este esenţială pentru gestionarea continuă a situaţiei.