Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea College Cork’s School of Public Health aruncă lumină asupra relaţiei dintre obezitate şi sănătatea mentală, în special în rândul persoanelor de vârstă mijlocie şi mai în vârstă, cu accent pe femei, scrie Medical Xpress. Publicată în PLOS ONE, cercetarea a analizat datele de la peste 1.800 de voluntari adulţi, examinând scorurile IMC (Indice de Masă Corporală) şi indicatorii de sănătate mentală.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Un guvern eficient reprezintă voința și mandatul celor 18 milioane de votanți/ Trebuie să vedem încotro se îndreaptă lumea, România să devină o țară avansată în apărare, învățare și economia verde

Procesul Roşia Montană: Prăbuşire totală a acţiunilor Gabriel Resources pe Bursa de la Toronto

Duma de Stat a Rusiei propune un nou plan de bătaie după prezidenţiale: Ce implică ,,de-occidentalizarea”

Israelul verifică dacă liderul adjunct al Hamas a fost ucis într-o lovitură aeriană

Vezi mai multe articole din categoria stiinta-sanatate

În timp ce cercetările anterioare sugerau o legătură între obezitate şi depresie, acest studiu oferă dovezi empirice, în special în rândul populaţiilor mai în vârstă. Participanţii, cu vârste cuprinse între 46 şi 73 de ani, au fost supuşi diferitelor evaluări de sănătate, inclusiv calculul IMC-ului şi evaluării sănătăţii mentale.

Descoperirile au relevat o asociere semnificativă între obezitate, măsurată prin IMC şi metrici corporali, şi simptomele de depresie şi starea de bine redusă, chiar şi după ajustarea pentru factorii de stil de viaţă. Remarcabil, această asociere a fost mai pronunţată la femei în comparaţie cu bărbaţii, în concordanţă cu studiile anterioare.

Cercetătorii atribuie legătura dintre obezitate şi sănătatea mentală mai precară factorilor sociali şi fizici, inclusiv stigmatul şi discriminarea socială împotriva persoanelor obeze. Mai mult, subliniază numeroasele complicaţii de sănătate asociate cu obezitatea, care pot contribui la sentimente de frustrare şi pot agrava problemele de sănătate mentală.

În lumina acestor constatări, cercetătorii pledează pentru intervenţii ţintite din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii, subliniind importanţa asistenţei în gestionarea greutăţii în abordarea atât a stării de sănătate fizică, cât şi a celei mentale a persoanelor obeze, în special pe măsură ce îmbătrânesc.