Mai multe grupuri și activistx queer propun folosirea terminației în „x”, care să înlocuiască terminațiile genizate pentru substantive, adjective sau pronume, În căutarea unei forme neutre de gen în limba română.

Activiștii LGBTQ+ consideră că utilizarea formei cu „x” are mai multe funcții. Pe de-o parte, deschide posibilitatea unui limbaj mai incluziv pentru persoane pe spectrul non-binar, care se identifică în afara genului masculin sau al celui feminin. În același timp, este o propunere de formă neutră care nu e, automat, masculină. Dacă, în mod „standard”, în limba română folosim „grupul de prieteni” atunci când nu știm genurile persoanelor din grup, am putea folosi, în loc, „grupul de prietenx”, ca formă neutră, care include și persoanele non-binare din grup, arată blogul cutra.ro.

Nici mai mult nici mai puțini, activiștii progresiști vor modificarea lexicului limbii române, așa cum a fost stabilit prin DOOM editat de Academia Română. Inițial, forma circulă pe paginile unor grupuri informale sau organizații constituite relativ recent în comunitate, cum ar fi Cenaclul X, Identity.Education, art200, sau Comunitatea Vegană Queer: „Nimeni nu știe toate răspunsurile. Toțx învățăm și putem învăța unx de la altx.” (zina TURMA!, Comunitatea Vegană Queer, februarie 2022). Ulterior, forma este preluată și în comunicarea unor asociații LGBTQ+ mai mari, cum ar fi Accept sau MozaiQ: „Ne dorim ca Pride Park […] să includă participarea cât mai multor artistx din comunitate” (postare, Asociația Accept, aprilie 2023), arată sursa citată.