După ce Tribunalul de arbitraj sportiv de la Lausanne i-a redus pedeapsa de la patru ani, la nouă luni, Simona Halep ar fi primit deja și prima invitație de a se întoarce pe teren, direct pe tabloul principal, la turneul de la Miami, pe 17 martie.

Halep nu a luat încă o decizie. A avut însă o prima reacție, după ce a aflat verdictul.

„Această încercare a fost o dovadă a rezistenței, iar triumful adevărului este o justificare dulce-amăruie, care deși amânată, este extrem de îmbucurătoare”, a transmis sportiva.

După 17 luni petrecute departe de tenis, Simona Halep este acum plină de speranță. În primul mesaj public după ce a aflat că TAS i-a redus drastic pedeapsa de la patru ani suspendare la doar nouă luni, Halep le-a transmis fanilor că „În ciuda faptului că m-am confruntat cu acuzații descurajante și o opoziție formidabilă, spiritul meu a rămas plin de susținere, ancorat în convingerea mea neclintită de a fi un atlet curat. Această încercare a fost o dovadă a rezistenței, iar triumful adevărului este o justificare dulce-amăruie care, deși amânată, este extrem de îmbucurătoare”.

Mesajul a strâns peste 130.000 de aprecieri și mii de comentarii. Foștii ei antrenori au reacționat imediat.

Darren Cahill a notat pe Instagram: „Integritate, onestitate și o luptătoare până în măduva oaselor. Ești de mare clasă, Simo. Bună treabă și bine ai revenit acolo unde aparții”.

În vreme ce Patrick Mouratoglu, a cărui echipă i-a administrat Simonei suplimentul contaminat cu substanța dopantă, s-a limitat la a spune că „Adevărul a învins!”. El a postat același comentariu la mesajul inițial al Simonei, dar a adunat sute de reproșuri din partea celor care îl consideră responsabil pentru problemele sportivei.

Jean Claude Alvarez, expert în farmacologie și toxicologie: „Ea a pierdut 7-8 luni în care ar fi putut să joace. Ea nu se mai află azi în clasamentul mondial pentru că au ținut-o departe 16 luni. Este scandalos! Cariera unui sportiv nu durează 40 de ani, nici 30, ci doar câțiva ani. Nu poți să faci un sportiv să piardă așa 16 luni. A fost o pauză mult prea lungă. Să ne amintim că de-abia după șase luni și-au schimbat interpretările privind datele din pașaportul biologic. Cum e posibil așa ceva? Cum se poate să vii după șase luni și să spui „dar analizele prelevate acum șase luni nu sunt bune?””.

Despre greșelile făcute în analiza pașaportului biologic, care a fost desființat de judecătorii de la Lausanne, vorbește și medicul Dana Safta, o apropiată a Simonei Halep. Ea acuză manipularea eronată a probei de sânge recoltată chiar la București, în septembrie 2022, cea care a incriminat-o pe sportivă.

Dana Safta, medic: „Este vorba de laboratorul de anti-doping din România. Cred că doar o neglijență, o temporizare de la momentul recoltării până la momentul efectuării. Un număr de ore, peste două ore, în care proba nu a stat în condiții de temperatură care sunt obligatorii pentru o probă de sânge”.

00:00

În acest context, apărarea sportivei este de părere că ea merită cu prisosință o reparație morală și materială.

Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep: „Din punctul meu de vedere, da. Să nu uitam că Simona este în situația unui condamnat care a executat o pedeapsă mai lunga decât cea pe care trebuia să o execute și pe care și-a asumat-o din prima clipa și care acum ar trebui cumva să îi fie atenuată în vreun fel. Nu știu în ce modalitate toată aceasta suferință îngrozitoare pe care a trebuit să o suporte”.

Apropiații spun că Simona ar fi primit deja și invitația de a participa pe tabloul principal la turneul de la Miami care va începe curând, dar nu s-a decis încă dacă va merge acolo.

Gheorghe Hagi: „O victorie mare a ei în primul rând. Pentru ea și oamenii din stuff-ul ei care au muncit, care au ajutat-o să convingă pe cei de la TAS că de corectitudinea ei și de cine e Simona”.

Ca să ajungă în această vară la Paris, Simona trebuie să aibă și o participare la echipa națională în cupa Billie Jean King, lucru care s-ar putea întâmpla în aprilie, în meciurile contra Ucrainei. Dar, totodată, ar trebui să se plaseze și în primele 400 de jucătoare ale lumii, iar pentru asta are nevoie să joace în cât mai multe turnee.

Chiar și-așa, decizia finală va aparține organizatorilor. Ea este însă determinată să revină în topul mondial.

„Aștept cu nerăbdare să întorc această pagină și să revin în circuit cu o vigoare reînnoită și un spirit întărit”, a scris Halep pe Instagram.