Majoritatea avioanelor sunt lovite de fulger cel puțin o dată pe an, potrivit Serviciului Național de Meteorologie. Este mai puțin obișnuit ca un astfel de incident să fie surprins pe filmare, scrie Business Insider.

Ethan West a declarat pentru CBC News că duminică urmărea avioanele pe Aeroportul Internațional Vancouver, când a văzut unul dintre avioanele sale preferate: un Boeing 777-300ER.

La scurt timp după ce a început să filmeze avionul Air Canada care decola a fost lovit de fulger.

Un purtător de cuvânt al Air Canada a confirmat pentru CBC News că un avion care pleca din Vancouver a fost lovit duminică de un fulger.

Și-a continuat călătoria de 10 ore către Aeroportul Heathrow din Londra și a aterizat în siguranță înainte de a fi inspectată, au adăugat ei.

Avioanele care sunt suspectate a fi lovite de fulgere trebuie să fie supuse unei inspecții obligatorii care poate ajunge să întârzie zborurile.

Serviciul Național de Meteorologie spune că avioanele evită furtunile cât mai mult posibil, deoarece de fapt atrag adesea fulgere: „Prezența lor sporește câmpurile electrice ambientale tipice pentru furtuni și facilitează defecțiunea electrică prin aer”.

Avioanele comerciale sunt proiectate cu mai multe protecții pentru a atenua impactul unui fulger, cum ar fi un strat suplimentar de protecție care conduce electricitatea departe de pasageri și de electronicele interne.

Uneori poate deteriora fuzelajul, ca în cazul unui Boeing 787 Dreamliner American Airlines de anul trecut, conform View From the Wing .