Comentariile ministrului de externe al Letoniei, Krišjānis Kariņš, reflectă sentimentul unora dintre noile state membre că sunt forţate de marile puteri NATO să îl susţină pe Rutte, fără o dezbatere în prealabil despre nevoile viitoare ale Alianţei Nord-Atlantice, notează The Guardian.
Până în acest moment, premmierul olandez are sprijinul mai multor ţări din cadrul Alianţei, printre care Germania, Franţa şi Marea Britanie, precum şi din partea preşedintelui american, Joe Biden.
ULTIMELE ȘTIRI
China și Rusia ar ataca SUA cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Ce spun serviciile secrete americane
Autorităţile amintesc: analize gratuite pentru diagnosticarea din timp a bolii cronice de rinichi
Statele Unite presează ByteDance să vândă TikTok, însă China ar putea refuza
Atacul asupra consilierului lui Navalnî e o acţiune a Rusiei, susţin serviciile speciale lituaniene
Vezi mai multe articole din categoria externe
,,Ştim cu toţii că trebuie să ajungem acum la un consens între 32 de state. Ceea ce a lipsit puţin este o discuţie sinceră şi deschisă despre ceea ce căutăm la un lider şi, mai ales, care este sarcina acelui lider. Cum vedem noi, în mod colectiv, evoluţia NATO pe parcursul unui mandat de patru ani?”, afirmă ministrul leton.
În cadrul unui interviu dat în această săptămână, Kariņš a subliniat nevoia de consultare pentru a decide următorul secretar general al NATO. ,,Secretarul general este persoana care trebuie să lucreze la chestiunile consensuale şi să îi aducă pe toţi laolaltă. Această persoană trebuie să aibă sprijin în rândul capitalelor, dar pentru a avea acest sprijin, trebuie să vorbeşti cu toate capitalele”, a punctat oficialul.
Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că intră în cursa pentru funcţia de secretar general al NATO, asumându-şi ,,această candidatură în numele României”.