Fostul consilier al lui Navalnîi, Leonid Volkov, a declarat că a suferit o fractură la braţ şi răni provocate de 15 lovituri de ciocan în picior în atacul de marţi seară, care a avut loc în faţa casei sale din Vilnius, relatează Reuters.

„Se pare că aceasta este opera serviciilor speciale ale Rusiei”, a declarat Darius Jauniskis, şeful Departamentului de Securitate a Statului din Lituania, fără a da însă detalii.

ULTIMELE ȘTIRI

China și Rusia ar ataca SUA cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Ce spun serviciile secrete americane

Autorităţile amintesc: analize gratuite pentru diagnosticarea din timp a bolii cronice de rinichi

Statele Unite presează ByteDance să vândă TikTok, însă China ar putea refuza

Atacul asupra consilierului lui Navalnî e o acţiune a Rusiei, susţin serviciile speciale lituaniene

Vezi mai multe articole din categoria externe

„Trebuie să acordăm mai multă atenţie securităţii celor din opoziţia rusă care trăiesc în Lituania”, a adăugat el.

Structura de securitate lituaniană arătase anterior că atacul a fost probabil efectuat pentru a împiedica opoziţia rusă să influenţeze alegerile prezidenţiale din Rusia din 15-17 martie, în urma cărora se aşteaptă ca Putin să câştige un nou mandat de preşedinte.

„Vedem că serviciile secrete ruseşti vizează foarte serios această regiune şi întreprind acţiuni”, a declarat Jauniskis.

Lituania, care este membră a NATO şi a Uniunii Europene, a devenit un loc de refugiu pentru mai mulţi reprezentanţi de frunte ai opoziţiei din Rusia şi Belarus.

Pe de altă parte Volkov l-a acuzat pe Putin pentru atacul de marţi. Înainte de agresiune, el declarase că liderii mişcării lui Navalnîi din exil se tem pentru vieţile lor.

Navalnîi, cel mai proeminent critic al lui Putin, a murit luna trecută într-o închisoare din Arctica. Autorităţile ruse spun că a murit din cauze naturale. Apropiaţii săi consideră însă că a fost ucis la ordinul lui Putin.