Anchetatorii au mai reținut un lot de suspecți în afacerea „White Tower” din Ploiești unde mai multe apartamente au fost vândute de două ori către persoane diferite.

Printre ei se află omul de afaceri Dan Ștefănescu, din București, proprietarul uneia dintre cele mai mari firme de import și distribuție a telefoanelor mobile din țară – unul dintre milionarii României.

Procurorii au reevaluat prejudiciul în dosarul în care sunt cercetați dezvoltatori imobiliari, notari, avocați și funcționari din administrația locală.

Acesta se ridică acum la 2 milioane de euro și vizează doua ansambluri rezidențiale: White Tower și City Gate din Ploiești.

De acesta din urmă se leagă și numele lui Dan Ștefănescu, un puternic om de afaceri din București, cunoscut pentru afacerile cu echipamente IT. Procurorii îl acuză de complicitate la înșelăciune, alături de alți suspecți.

Florentina Ilioiu, parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova: „S-a reținut că, în perioada 2022-2023, inculpații au ajutat un dezvoltator imobiliar din Ploiești să își ascundă o parte din patrimoniu, atât înainte de intrarea, cât și după intrarea în insolvență, prin diferite acte efectuate.”

Dezvoltatorul – septuagenara Marioara Lupu – persoană fizică autorizată – a vândut apartamentele din blocul White Tower atât în faza de proiect, unor persoane, cât și la finalizare, altora. Totul cu complicitatea unor notari, spun anchetatorii.

Când oamenii și-au dat seama de escrocherie și au vrut să-și recupereze banii, au constatat că Marioara Lupu era falită.

Femeia le-ar fi promis apartamente în complexul City Gate, nefinalizat. În acest proiect ar fi fost cooptat Dan Ștefănescu. Rolul său, spun procurorii, ar fi fost să dea păgubiților impresia că proiectul este sigur.

Principala afacere a lui Ștefănescu este firma Gersim Impex, cel mai mare importator și distribuitor de telefoane mobile din țară.

Are o cifră de afaceri anuală de peste 700 de milioane de lei, și clienți importanți. Serviciul de Telecomunicații Speciale a cumpărat de la el sistemul prin care a fost urmărită prezența în secțiile de votare, la precedentele alegeri, iar Poliția – dispozitivele prin care agenții de la rutieră interoghează bazele de date ale MAI.

Dan Ștefănescu s-a lansat în afaceri imobiliare de câțiva ani. Apropiații spun că la Ploiești ar fi făcut o greșeală.

Ar fi plătit și el, în avans, niște apartamente, pe care le dorea ca investiție. Când dezvoltatorul a ajuns în impas, i-ar fi propus să intre în afacere. Apărătorul lui susține că e nevinovat.