Medicamentele antidiabetice, dar și cele împotriva tensiunii arteriale pot da reacții fals pozitive la un eventual drug-test, dar și două medicamente antialergice, care se cumpără de la farmacie fără prescripție, și care sunt utilizate masiv primăvara.

Iată ce e de făcut când sunteți la volan.

Peste două milioane de români suferă de diabet de tip 2. Principalul antidiabetic oral se numește metformin. Medicul de medicină legală ne spune că, dacă vă aflați sub tratament cronic și sunteți oprit în trafic pentru testul anti-drog, acesta poate ieși fals-pozitiv.

Dr. Cristian Paparău, medic primar Medicină Legală: „Vorbim despre metformin, este un antidiabetic utilizat frecvent de populația României. Poate da o reacție fals-pozitivă la amfetamină, pozitiv pentru amfetamină la un eventul drug-test în trafic”.

Șapte milioane de români au hipertensiune arterială. Medicamentele, numite beta-blocante, funcționează prin relaxarea vaselor de sânge și încetinirea ritmului cardiac, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin. Scad, astfel, tensiunea arterială.

Dr. Cristian Paparău, medic primar Medicină Legală: „Când vorbim despre antihipertensive, vorbim despre labetalol, folosit în tratamentul hipertensiunii arteriale și a tulburărilor de ritm cardiac. Poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină”.

Andreea Groza: A venit primăvara. Încep așa-numite alergii sezoniere. Antihistaminicele reduc simptomelor alergiei. Împiedică efectele histaminei, o substanță produsă în organismul nostru. Reduc, astel, secreția nazală abundentă și mâncărimile oculare. Se pot cumpăra fără prescripție medicală.

Medicamentele antihistaminice, dar și medicamentele antialergice reduc simptomele neplăcute ale alergiilor de sezon sau din tot anul, cum ar fi alergia la acarieni. Administrate pentru simptomele alergice, cele două tipuri de medicamente pot da rezultate fals-pozitive la amfetamine. De ce?

Testele rapide anti-drog, care se folosesc în trafic, au markeri care se pot lega și de substanțe asemănătoare chimic. Ce facem dacă suntem șoferi și știm că luăm aceste clase de medicamente. Iată cum e legal să procedăm:

Dr. Cristian Paparău, medic primar Medicină Legală: „Dacă o astfel de persoană ia un astfel de tratament, ar fi bine totuși să refuze testarea în trafic, e dreptul lui să i se recolteze probe biologice într-o unitate de primiri urgențe sau într-o instituție medico-legală. Este legal, nu e nicio problemă, iar polițistul e obligat să vă conducă la o instituție, unde să vi e recolteze probe de sânge sau de urină. Repet, când vorbim despre teste fals-pozitive, ar fi bine ca oamenii să știe și să se ferească de o situație neplăcută generată de lipsa permisului, de deschiderea unui dosar penal, deschis până apar rezultatele finale și care, da, se va închide, dar poate dura luni de zile”.

Așadar, dacă sunteți sub tratament cu aceste grupe de medicamente, la eventuala testarea anti-drog, cereți să vi se ia probele biologice în spital. Nu pe stradă, cu testele rapide.