La început de an, România a atras mulți investitori străini mari. Aceștia vor aduce în țară sume importante și vor crea mii de locuri de muncă.

Un mare producător de mașini vrea să facă, de exemplu, un centru IT, dar se construiesc și fabrici de anvelope, echipamente electrice ori componente. Iar Capitală, nu mai este cea mai atractivă zonă, ca în trecut. Se anunță, în schimb, investiții majore în Oradea, Cluj și Brașov.

Grupul BMW anunță un nou centru de dezvoltare software la Cluj-Napoca, în colaborare cu o companie de IT locală.

Producătorul german își propune să facă aici programe care să ajute la producția și vânzarea mașinilor în toată lumea. Va fi un important centru pentru echipa de IT a întregului grup, în condițiile în care se vorbește despre câteva mii de angajați în total în România.

Maria Metz – CEO Ntt Data: „Au ales România și Clujul până la urma pentru că există aici o mare efervescență în zona de IT. Vom începe cu 120 experți. Vom dubla numărul până la finalul anului calendaristic 2024 și există o intenție de creștere semnificativă până în 2027”.

Noua companie își va începe activitatea în a doua jumătate a anului, dar până atunci are nevoie și de acordul Consiliului Concurenței.

Pe de altă parte, după ce a decis relocarea din Rusia, producătorul Nokian face la Oradea prima fabrică de anvelope, cu zero emisii de dioxid de carbon, din lume. Investește aici 650 de milioane de euro și a anunțat deja că va angaja 500 de persoane.

La Brașov, se construiește o fabrică Diehl, producător de componente pentru echipamentele electrocasnice. Vorbim de o investiție de exproximativ 40 de milioane de euro. Va fi gata până în august, și planul este ca în următorii 4 ani să fie angajați 600 de oameni.

Și la Oradea nemții de la Stihl, producător de echipamente electrice de exterior, investesc 125 de milioane de euro pentru o fabrică.

Ana Călugăru, reprezentanta unei platforme de recrutări: „Vorbim despre investiții mari, câteva sute de milioane de euro. Este o creștere față de ultimii ani, să spunem, pentru că România este în continuare o piața destul de atrăgătoare pentru investitorii străini, în ceea ce privește forța de muncă, costul sau salariile pe care le cer candidații din România”.

Potrivit BNR, soldul investițiilor străine directe a ajuns la finalul lui 2023 la 114 miliarde de euro. Industria atrage cel mai mare interes, dar și comerțul sau construcțiile. Sunt bani care intră în economia României și ajută la creșterea economică. Pe termen mediu și lung, noile investiții străine duc la crearea a mii de locuri de muncă.