Delta Dunării este printre zonele în care omul a intervenit tăcut, dar masiv. Au fost distruse lacuri prin sisteme de diguri au fost defrișate păduri și au fost secate artificial mari suprafețe.

Aproximativ o treime a fost concesionată și transformată. Legea adoptată de Parlamentul European care ne obligă să refacem, până în 2050, natura pe care am distrus-o ar trebui să ducă la o transformare totală.

Mai bine de 30 la sută din suprafața Deltei Dunării ar fi fost concesionată. Este vorba despre lacuri sau bălți care ar fi fost secate pentru a fi transformate în terenuri agricole. În Sulina, la vărsarea Dunării în mare, bucăți din pădure au devenit pășuni pentru animale. De multe ori, cirezile ajung în localitate.

Radu Rață, localnic: ”S-au inundat terenurile și animalele au intrat în oraș.”

La Murighiol, mare parte din balta Dunavățului a fost cultivată cu rapiță.

Gabi Păun, agent green: ”A fost masacrată literalmente în ultimele două decenii de dragul unor mici afaceri. Tot ceea ce s-a distrus din delta trebuie redat naturii tot ceea ce s-a asanat, s-a dragat între cele trei brațe trebuie renaturat.”

Bogdan Bulete, guvernator Delta Dunării: ”Sunt zone care se folosesc pentru agricultură și sunt improprii pt desfăşurarea acestei activități.”

Lunci ale unor râuri au fost încărcate cu pământ, iar calitatea apei s-a deteriorat, astfel că populațiile de pești au scăzut. Au avut de suferit și coloniile de pelicani, dar și alte păsări. Institutul Naţional Delta Dunării a început să refacă unele zone, cum ar fi lacul Carasuhat sau habitate din Mahmudia.

Marian Tudor, director Institutul Naţional Delta Dunării: ”Beneficiari ai refacerii acestor funcții ecologice sunt locuitorii din Delta pt că refăcându-se stocurile de pești își pot continua tradiția de pescari.”

Până în 2030, toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să refacă cel puţin 30 la sută din suprafatele distruse: de la păduri şi pajişti până la râuri sau lacuri. Iar până în 2050, toate habitatele trebuie să revină la starea dinaintea intervenției omului.