Africa de Sud solicită măsuri suplimentare, încetarea focului de la Curtea Internațională de Justiție pentru a preveni „foametea pe scară largă” în Gaza.

Apelurile pentru a permite mai mult ajutor în Fâșia Gaza devin din ce în ce mai puternice, pe măsură ce oficialii din domeniul sănătății raportează că 20 de persoane în total au murit din cauza malnutriției și deshidratării.

Secretarul britanic de externe David Cameron a declarat că a împins Israelul să crească fluxul de ajutor în Gaza.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a avertizat cu privire la acțiuni stricte dacă secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu invocă articolul 99 din Carta ONU privind captivii israelieni ținuți în Gaza și nu inițiază o discuție în Consiliul de Securitate al ONU privind presupusele crime sexuale comise de Hamas.

„Israelul ar trebui să „sparge instrumentele” și să ia măsuri severe, inclusiv închiderea sediului ONU din Ierusalim, deportarea înalților oficiali ONU din Israel și evacuarea complexurilor UNRWA din Ierusalim”, a spus el într-o postare pe X.

Articolul 99 permite secretarului general să „aducă în atenția Consiliului de Securitate orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securității internaționale”.

În decembrie, Guterres a invocat articolul 99, îndemnând Consiliul de Securitate al ONU să acționeze asupra războiului din Gaza. SUA au respins rezoluția rezultată.

Citește și