UPDATE Serviciului de informaţii externe al Rusiei: Ideea lui Macron de a trimite trupe NATO în Ucraina, ,,vise nebuneşti şi paranoice”

Serghei Narîşkin, şeful serviciului de informaţii externe al Rusiei, a declarat vineri că remarcile preşedintelui francez Emmanuel Macron privind posibilitatea de a trimite soldaţi din ţările NATO în Ucraina sunt ,,vise nebuneşti şi paranoice”, relatează Reuters, citat de The Guardian.

UPDATE Kremlin: Atacurile ucrainene, concepute pentru a ,,destabiliza situaţia” în timpul alegerilor prezidenţiale

Kremlinul a declarat că atacurile ucrainene asupra regiunii de frontieră ruseşti Belgorod au fost concepute pentru a destabiliza situaţia din ţară în timpul alegerilor prezidenţiale de trei zile, între vineri şi duminică, scrie Sky News.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Managerii din sectorul privat aleși direct vor curăța administrația publică de incompetență și impostură

Medvedev, atac plin de jigniri despre Tezaur şi România: „Du-te dracului” / „Românul, după cum ştiţi, nu este o naţiune”

Franţa votează pentru a limita ,,fast fashion” cu o suprataxă de mediu

Războiul din Ucraina, ziua 751. Portugalia alocă un ajutor militar de 100 de milioane de euro pentru Ucraina / Macron, Scholz şi Tusk se întâlnesc azi la Berlin

Vezi mai multe articole din categoria economic

Luptele şi bombardamentele din Belgorod, o provincie de frontieră care a fost frecvent atacată de Ucraina, s-au intensificat în ultimele zile, ambele părţi afirmând că forţele Kievului au trecut graniţa pentru a ataca ieri.

UPDATE Michel îl felicită în batjocură pe Putin pentru „victoria zdrobitoare” la începutul alegerilor prezidenţiale din Rusia

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a ironizat pe Vladimir Putin în prima zi a alegerilor prezidenţiale pseudo-democratice din Rusia, care se aşteaptă să-i acorde încă şase ani la putere.

Michel l-a „felicitat” pe Putin pentru „victoria sa zdrobitoare” înainte de aflarea rezultatelor la alegerile care se vor desfăşura în următoarele trei zile.

„Doresc să îl felicit pe Vladimir Putin pentru victoria sa zdrobitoare în alegerile care încep astăzi”, a scris Michel pe platforma X la 15 martie. „Nu există opoziţie. Fără libertate. Fără alegere”.

UPDATE Sîrskîi: Rusia încearcă să pătrundă în direcţia Avdiivka

Forţele ruseşti îşi concentrează principalele eforturi pentru a face o breşă în apropierea oraşului Avdiivka, căzut recent la datorie, a declarat comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi la 15 martie, potrivit Kyiv Independent.

Trupele ucrainene care apără zona din apropierea Avdiivka se confruntă cu „focuri intense de artilerie, utilizarea activă a dronelor FPV (first-person-view)”, atacuri aeriene „periodice” şi asalturi „zilnice” din partea vehiculelor blindate şi a trupelor de asalt.

UPDATE Kievul confirmă atacul unei drone ucrainene asupra unei rafinării de petrol din regiunea rusă Kaluga

Ucraina a ţintit cu succes încă o rafinărie de petrol rusă, de data aceasta în regiunea Kaluga din ţară, la sud-vest de Moscova, în primele ore ale zilei de 15 martie, a confirmat o sursă din cadrul agenţiei de informaţii militare ucrainene (HUR), pentru Kyiv Independent.

HUR a efectuat atacul cu drone, potrivit sursei.

UPDATE Forţele aeriene ucrainene: 27 de drone ruseşti doborâte azi-noapte

Ucraina a doborât toate cele 27 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii de 15 martie, a declarat Forţele Aeriene în actualizarea sa de dimineaţă.

Dronele au fost lansate din oraşul Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai şi Kursk Oblast din Rusia. Unităţile de rachete antiaeriene, unităţile de război electronic şi grupurile mobile de foc au respins atacul deasupra oblasturilor Kirovohrad, Kiev, Vinnytsia, Khmelnytskyi, Mykolaiv, Herson şi Harkov, potrivit raportului.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 428.420 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 428.420 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 15 martie.

Acest număr include 580 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

UPDATE ISW: Raidurile transfrontaliere din Rusia obligă Kremlinul să plătească în resurse sau în reputaţie

Ca răspuns la raidurile limitate de pe teritoriul ucrainean în regiunile de frontieră ruseşti, Kremlinul ar putea fi nevoit să aleagă între a plăti un cost în resurse sau în reputaţie, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său din 14 martie.

ISW notează că aceste raiduri au jucat un rol în intensificarea criticilor din partea naţionaliştilor ruşi la adresa Kremlinului, pentru eşecul de a proteja în mod adecvat cetăţenii ruşi care trăiesc în oraşele de frontieră.

Ca urmare, Kremlinul ar putea fie să răspundă criticilor şi să aloce baricade şi forţe suplimentare de securitate la frontieră, fie să aleagă să păstreze majoritatea echipamentelor şi personalului militar în Ucraina pentru a economisi resurse, notează Kyiv Independent.

UPDATE Întâlnire între Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Donald Tusk la Berlin

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Pachetul de sprijin militar vizează livrarea rapidă a celei mai mari cantităţi posibile de muniţie de diferite calibre, în special de 155 milimetri, potrivit sursei citate.

,,Utilizarea acestor muniţii pe câmpul de luptă a atins niveluri extrem de ridicate, ceea ce face vital şi urgent ca Ucraina să obţină muniţii suplimentare pentru a răspunde la atacurile continue şi mai intense ale Rusiei”, a precizat ministrul Apărării într-o declaraţie joi seara târziu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că Ucraina a rămas fără muniţie în războiul său împotriva invaziei Rusiei şi că aliaţii nu fac suficient pentru a ajuta Kievul.

Aprovizionarea cu muniţie a devenit o problemă critică pentru Ucraina, în condiţiile în care războiul a intrat în cel de-al treilea an, iar pachetul de asistenţă militară din partea SUA, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat în Camera Reprezentanţilor, condusă de republicani.