Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă dimineață, un mesaj pe Facebook, după ce România a câștigat procesul Roșia Montană.

„Salut reușita României în procesul privind Roșia Montană și felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism în susținerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internațional de la ICSID. După mulți ani de contestări și dezbateri, atât politice, cât și juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând și reușind să protejeze patrimoniul national”, a transmis șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Tribunalul de la Washington a decis, vineri seara, în unanimitate, că țara noastră nu trebuie să plătească despăgubiri de câteva miliarde de dolari firmei Gabriel Resources. În plus, compania canadiană este obligată să returneze României cheltuielile de judecată, care ajung la câteva milioane de dolari. Motivarea hotărârii va fi emisă în următoarele 20 de zile.

Înainte de pronunțarea verdictului, acesta a declarat că și-ar dori un referendum pentru a afla părerea românilor despre oportunitatea continuării exploatărilor în zonă, implicit despre scoaterea sitului din patrimoniul UNESCO.

În 2015, societatea Gabriel Resources a dat în judecată țara noastră pentru că a blocat exploatarea de aur, deși compania obținuse acest drept. Zeci de mii oameni au ieșit atunci în stradă și au protestat pentru a fi oprite lucrările la Roșia Montană.

Situl a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 2021. Acolo există o uriașă rezervă de metale prețioase: peste 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, în valoare de 16 miliarde de dolari, potrivit estimărilor din 2013.