Încă nu ai integrat gustările în meniul tău zilnic? Deși poate părea dificil să consumi 2 gustări pe lângă cele 3 mese principale, acest obicei îți face, de fapt, viața mai ușoară și alimentația mai echilibrată.
Chiar și atunci când îți dorești să scazi în greutate, nu este recomandat să sari peste mese sau gustări.
Atât timp cât eviți produsele intens procesate industrial, snack-urile reprezintă un element esențial al stilului de viață sănătos. Gustările naturale, preparate din alimente
Iată care sunt beneficiile gustărilor, pe care să le eviți și ce opțiuni sănătoase să iei în considerare.
Integrarea gustărilor sănătoase între mesele principale îți aduce numeroase beneficii legate de sănătate:
În general, gustările trebuie luate la 2 ore după mesele principale, fiind recomandate 2-3 gustări pe zi. Este indicat ca acestea să fie echilibrate nutrițional și caloric. Un conținut de aproximativ 200 kcal este suficient pentru o gustare – potrivit Harvard T.H. Chan School of Public Health, este recomandat ca o gustare să conțină între 150 și 250 kcal.
Numeroase persoane înțeleg în mod eronat că termenul de „gustare” sau „snack” ar face referire la produse precum covrigeii, chipsurile, batoanele cu zahăr, biscuiții cu cremă sau alte produse procesate, în special cele cu textură crocantă. Astfel, adesea gustările sunt confundate cu așa-numitele „ronțăieli” nesănătoase.
Așa cum prezintă Healthline și National Health Services UK, produsele alimentare intens procesate conțin ingrediente care se asociază cu riscuri pentru sănătate, cum ar fi grăsimi saturate, grăsimi hidrogenate (trans), zahăr în exces, sirop de fructoză din porumb, nitriți de sodiu, monoglutamat de sodiu.
Prin urmare, sunt de evitat următoarele tipuri de „gustări”:
Pe lângă ingredientele nocive, o astfel de gustare poate ajunge chiar și până la 600 kcal, mult peste numărul de calorii recomandate de specialiști în ceea ce privește un snack.
Atunci când ești nevoit să cumperi o gustare preambalată, optează pentru variantele cât mai naturale, cum ar fi batoane bio din fructe uscate și nuci, fără zahăr adăugat și fără ulei de palmier.
Potrivit National Health Services UK, este important să citim cu atenție etichetele nutriționale ale alimente
Gustările dintre mese pot fi simple, reprezentate de un singur tip de aliment, sau complexe, preparate din mai multe ingrediente. În funcție de timpul pe care îl poți aloca zilnic pentru pregătirea gustărilor, ai de ales dintr-o mare varietate de opțiuni. Îți poți folosi creativitatea pentru a crea gustări sănătoase, conform preferințelor tale.
Iată câteva idei de snack-uri sănătoase, potrivit recomandărilor nutriționiștilor-dieteticieni autorizați, cum ar fi Frances Largeman-Roth în articolul „Dietitian shares 30 healthy snack ideas for weight loss”:
Toate aceste idei generale de gustări sunt potrivite pentru persoane sănătoase clinic. În cazul prezenței unor factori de risc sau patologii, este important să te adresezi unui nutriționist-dietetician autorizat pentru recomandări personalizate de nutriție.
Prin urmare, gustările sănătoase dintre mese îți aduc numeroase beneficii, fiind un instrument care te ajută să menții un stil de viață echilibrat. Optează pentru alimente