Femeile ar putea beneficia din nou de bani de la stat pentru fertilizareMinistrul Finanțelor a declarat marți că în aprilie va intra iarăși în vigoare cadrul legal pentru acordarea acestor bani. România se confruntă de multă vreme cu o rată scăzută a natalității. Iar datele arată că anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol.

Carina are 29 de ani și anul trecut a început procedura pentru fertilizare

Carina Ioana Mihaela Georgescu – pacientă: „Am aplicat în martie cu dosarul și cu tot în urma sarcinii extrauterine pe care am avut-o în februarie. I-am congelat pe toți patru și la o lună diferență am transferat unul, și a fost considerat un eșec pentru că nu a rezultat o sarcină ”.

În schimb, Mihaela a reușit să aducă pe lume o fetiță sănătoasă, prin fertilizare

Mihaela Ștefan – fostă pacientă: „Am făcut mai multe transferuri, iar transferul nr.5 a fost cel norocos pentru noi. Cheltuielile sunt foarte mari și depășesc mult posibilitățile pentru cei care își doresc un copil. Cei mai mulți au venituri medii, majoritatea apelează la credite, carduri de credite”

Irina Popescu – reprezentant al Asociației SOS Infertilitatea: „Anul trecut am înregistrat din punct de vedere statistic un minim istoric în ultimul secol al nașterilor. Avem în jur de 150 de mii de copii născuți, iar acest program ar putea să conducă într-un an la nașterea 7 -10 mii de copii, ceea ce, vă dați seama, este un progres remarcabil.”

Dacă fondurile nu ar fi fost blocate în toamna trecută, acum ar fi beneficiat aproximativ 20 de mii de cupluri de ajutor pentru fertilizare

Anduța Karetsou – coordonator de campanii Declic: „Domnul ministru lucrează acum prin ordonanța trenuleț la crearea unui cadru legal prin care se poată face transferuri de la un alt minister care are fondurile necesare.”

Programul național pentru fertilizare