Incident grav în centrul Brașovului. Un zid al unei case vechi de secole, în care locuiesc cinci familii, s-a prăbușit în timpul unor lucrări de reparații făcute fără autorizație de construcție.

Nimeni nu a fost rănit, dar imobilul – monument istoric – trebuie consolidat de urgență. Primăria a încercat să evacueze locatarii, însă oamenii au refuzat.

Clădirea, care adăpostește acum 12 locuințe, se află in centrul Brașovului și a fost construită în jurul anului 1700. Apartamentele au aparținut statului, care le-a vândut chiriașilor. Unii le-au înstrăinat mai departe, iar un nou proprietar a început să-și amenajeze locuința, când zidul s-a prăbușit.

Lucia Chișăliță, locatară: „Cand am ieșit afară erau în fața ușii și în toată curtea numai bolovani, cărămizi, pe pervazul de la geam la fel praful de câțiva centimetri, moloz”.

Locatar: „Proprietarul este din Iași, are un reprezentant care tot vine. Nici acum, când s-a întâmplat, nu a venit proprietarul, a venit reprezentantul. Au dărâmat și ziduri interioare și partea asta de zid, care se vede, exterior, nu e sprijinit de nimic”.

Primăria a adus imediat la fața locului un expert, care a constatat că imobilul riscă să cadă cu totul și a recomandat evacuarea locatarilor. Doar cinci familii stau permanent acolo și un apartament este închiriat în regim hotelier. Oamenii au refuzat să se mute în spațiile puse la dispoziție de primărie.

Dragoș Oprea, arhitectul şef al municipiului Braşov: „E risc seismic unu, adica e pericol iminent de colapsare la cel mai mic cutremur”.

Locatar: „Mi-am luat răspunderea. Declarație pe proprie răspundere că nu mă mut de aici”.

Clădirea face parte dintr-o listă de imobile neîngrijite pentru care Primăria a propus supraimpozitarea proprietarilor. Hotărârea nu a fost însă aprobată în Consiliul Local.