Așa-zisul atac cu dronă asupra unei unități militare de la Tiraspol reprezintă, în realitate, un trucaj video, parte a unei operațiuni a FSB, actuala denumire a KGB-ului rus. Informația este prezentată de experți care au analizat imaginile ”atacului”.
Pretinsul atac cu dronă-kamikaze asupra unei unități militare din Tiraspol ar fi o provocare, care ar face parte dintr-o operațiune mai largă FSB-ului, pentru a arăta „implicarea” ucrainenilor, crede expertul WatchDog.md, Andrei Curăraru, pentru Ziarul Național.
Curăraru a demonstrat că imaginile apărute în spațiul public privind așa-zisul atac au fost trucate: ”În imaginile prezentate vedeți ceea ce pare epava unui elicopter, care ar fi fost atacat de o dronă-kamikaze din Ucraina.
Imaginea este alterată cu o probabilitate de cca 70% în partea de jos, unde ar fi putut să fie data și ora imaginii. Este clar că această provocare vine să arate „pericolul” în care se află regiunea transnistreană, dar și să contribuie la casarea unui elicopter”.
Expertul a trecut una dintre imaginile elicopterului MI-8 prin algoritmurile MM-Fusion și TruFor, care detectează regiunile din imagine modificate vizual. Acesta oferă o mască de localizare a falsurilor, care evidențiază cu roșu regiunile modificate, în timp ce regiunile autentice sunt evidențiate cu albastru.
”Este clar că ceva a fost mascat prin cărămida din centrul imaginii. Nu avem de unde să știm ce este, dar poate fi un dispozitiv explozibil sau o parte a fuselajului. Faptul că există alterări ale imaginii deja creează bănuieli asupra veridicității afirmațiilor părții transnistrene, dar cere și o investigație imparțială, cu atragerea Biroului de Reintegrare”, a adăugat Curăraru.
Un alt expert în domeniul militar, Artur Leşcu, susține că, în pofida afirmațiilor transnistrenilor, se vede clar că explozia a avut loc, de fapt, sub elicopter, iar pe imagini nu e nici urmă de dronă.
Presa controlată de regimul separatist de la Tiraspol a scris duminică despre un pretins atac cu o dronă care ar fi fost lansată dinspre Ucraina și ar fi căzut peste o unitate militară din stânga Nistrului.
Guvernul de la Chișinău a declarat că este vorba despre ”o provocare”, menită să inducă frică în regiune și că atacul nu se confirmă, inclusiv după discuțiile purtate cu partea ucraineană.