Despre efectele mișcării „Amiaza fără Putin”, care a scos din case mii de ruși din întreaga lume, aflăm mai multe de la Cosmin Stan și invitatul său, politologul Cristian Pîrvulescu.

Cosmin Stan: Am văzut mii de ruși care au ieșit la prânz, așa cum a cerut Aleksei Navalnîi înainte să moară. Cu siguranță nu va schimba rezultatul votului această mișcare de protest. Dar credeți că măcar va trezi vreo emoție în sânul regimului lui Putin?

Cristian Pârvulescu: În sânul regimului lui Putin, nu, acesta este și motivul pentru care au vrut să aibă o prezență atât de mare. Probabil vor fi 100 de milioane de ruși la vot, dacă ne bazăm pe estimările pe care le-au făcut, ca urmare cele câteva zeci de mii de ruși care au protestat în felul acesta vor fi doar o picătură.

Dar gândiți-vă totuși că 25% din populația Rusiei, deci undeva peste 50 de milioane, au văzut filmul lui Navalnîi despre palatul lui Putin. Pentru acești oameni, Navalnîi nu este doar un opozant oarecare și chiar dacă nu au avut poate curajul să meargă la ora prânzului pe străzile orașelor rusești, ei rămân totuși unii care nu văd regimul lui Putin drept un regim acceptat.

Cosmin Stan: Dar Putin a văzut aceste imagini și știe despre aceste mișcări.

Cristian Pîrvulescu: Sunt ”agenți străini”, toți acești oameni sunt ”agenți străini” sau influențați de agenți străini. Cei care au făcut diferite incidente erau agenți ucraineni, totul a fost foarte bine pregătit pentru a preîntâmpina astfel de lucruri.

Așa se face ca doamna de la București, care are totuși acces la informații și considera că Putin nu are alernativă, să fie urmată de alte câteva zeci de milioane de ruși.

Întotdeauna există o alternativă, dar nu la alegerile de acum, pentru că nu a permis, pentru că cei care ar fi putut să obțină voturile celor care sunt de altă părere n-au primit acceptul de a candida.

Au candidat doar trei, care erau doar niște imagini palide ale lui Putin, doar pentru a legitima această mascaradă pe care o reprezintă aceste alegeri. Pentru că la 24 de ani de când a fost ales prima oară, în martie 2000, Putin folosește de fapt exact aceleași metode: războiul.

Atunci era războiul din Cecenia, pe care l-a provocat în urma câtorva atentate teroriste de la Moscova și din alte câteva orașe, din septembrie 1999. Mulți consideră că acele atentate au fost produse de FSB, de oamenii lui Putin. A declarat război asupra Ceceniei și dintr-un necunoscut, unul care părea unul dintre mulții prim-miniștri ai lui Elțîn, a devenit succesorul acestuia.

Pe 31 decembrie 1999 devenea președinte interimar, apoi devenea din primul tur de scrutin președintele Rusiei și de atunci n-a mai pierdut alegerile niciodată. Putin nu crede în alegerile libere și de aceea nu-i lasă pe ruși să aleagă.

Cosmin Stan: Are Iulia Navalnaia mijloacele necesare pentru a continua lupta soțului ei?

Cristian Pîrvulescu: Că va duce bătălia, e absolut sigur. Va avea însă influența pe care a avut-o Aleksei Navalnîi, e greu de spus în momentul de față. Beneficiază în continuare de simpatia de care beneficia soțul ei, dar e mult mai dificil. Sunt deja arestați foarte mulți din susținătorii lui Navalnîi în Rusia, sunt asasinați în afara granițelor. De fapt, ați văzut, protestele au fost mai degrabă în afara granițelor, nu în Rusia, ceea ce este semnificativ din punctul acesta de vedere, pentru că sunt milioane de ruși care au părăsit Rusia după 24 februarie 2022.

Cosmin Stan: Dar ce ar trebui să se întample ca poporul rus să se trezească și să se elibereze de sub dictatura lui Putin?

Cristian Pîrvulescu: Poporul rus este îngrozit de frică. Mijlocul pe care îl folosește tiranul de la Kremlin este frica, exact așa cum au folosit-o și KGB-iștii în vremea sovietică. Doar că acum nu mai există niciun partid care să-i controleze. Este KGB-ul care conduce Rusia, terorizând, cu kompromat. Oamenii, de exemplu, care au fost să-l omagieze pe Aleksei Navalnîi la înmormântare sunt și acum urmăriți, sunt identificați, arestați, sunt anchetați, deci, practic, orice formă cât de mică de opoziție este repede înăbușită, am văzut și cu cei care se împotriveau războiului.

Deci va fi foarte greu pentru ruși să se împotrivească, dar Vladimir Putin va dispare. La un moment dat, fiecare om dispare, nu este etern. Și atunci va fi, de fapt, o mare problemă pentru Rusia, pentru că această tiranie nu a construit instituții.

Este probabil cel mai individualist, personalizat, regim pe care l-a avut Rusia vreodată. Pentru că țarul avea o succesiune, partidul comunist avea o regulă de succesiune, în cazul lui Putin- nu. Putin a fost succesorul lui Elțîn, a preluat printr-un fel de lovitură de stat succesiunea lui Elțîn și l-a obligat pe bătrânul președinte să-i cedeze puterea. Dar, el nu are un succesor.

Are 72 de ani și nu are un succesor. Va fi foarte dificil ca Rusia să se refacă după dispariția lui Putin, chiar dacă va fi unul din acoliții săi, pentru că este cu aceeași oameni de 25 de ani, dar sunt chiar mai bătrâni.

Cosmin Stan: În ce fel va schimba evoluția războiului din Ucraina reconfirmarea lui Putin în funcția de șef de stat?

Cristian Pîrvulescu: Putin, de când este președinte, numai războaie a avut, fundalul războiului a fost foarte important pentru el, pentru a-l legitima. Războiul din Ucraina este de asemenea o sursă de legitimare.

Războiul nu va înceta atâta timp cât Rusia nu va cunoaște înfrângerea pe front. Și ce înseamnă înfrângerea pentru Rusia e foarte complicat. Spre exemplu, dacă occidentalii vor ajuta Ucraina, astfel încât Ucraina să poată împinge rușii înapoi, în afara granițelor recunoscute internațional, atunci poate Putin va fi obligat să facă un pas înapoi. Dar în acest moment e greu de crezut.