Iniţiativa face parte din eforturile Europei de a furniza Kievului arme pentru a respinge forţele ruseşti, după blocarea ajutorului militar american, care a fost coloana vertebrală a sprijinului internaţional.
Vizitând instalaţia Sternberk, deţinută de producătorul privat ceh de arme Excalibur Army, generalul Onno Eichelsheim, şeful armatei olandeze, a descris urgenţa situaţiei, pe măsură ce pierderile Kievului cresc în estul şi sudul Ucrainei.
„Trebuie să ne grăbim. Trebuie să livrăm mai mult şi trebuie să o facem mai repede”, a declarat el pentru Reuters, în timpul călătoriei recente pentru a inspecta tunurile obuziere autopropulsate şi un tanc rusesc recondiţionat care urmează să fie trimis în luptă.
ULTIMELE ȘTIRI
Madonna rupe tăcerea. Cântăreața a dezvăluit primul cuvânt pe care l-a rostit, după ce a stat patru zile în comă
Europa face eforturi pentru a face rost de muniţie pentru Ucraina
Ucraina este dispusă să accepte restricţii în schimburile sale comerciale cu Uniunea Europeană
Războiul Israel-Hamas. Gruparea Hamas spune că va negocia prin mediatori până la încheierea unui acord
Vezi mai multe articole din categoria externe
Muniţia, nevoia principală
Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei la doi ani de la invazia la scară largă a Rusiei este muniţia de artilerie, care se termină, deoarece părţile folosesc focuri de tun grele pentru a menţine poziţii în mare parte statice, înrădăcinate de-a lungul liniei de front de 1.000 km.
Uniunea Europeană, care, împreună cu alţi aliaţi occidentali, doreşte să limiteze avansurile Rusiei şi să respingă un rival din ce în ce mai asertiv, a lansat o iniţiativă în martie 2023 pentru a livra Ucrainei 1 milion de proiectile de artilerie în termen de 12 luni.
Un an mai târziu, a livrat puţin mai mult de jumătate din acest număr, au declarat oficialii, din cauza capacităţii de producţie insuficiente şi a lipsei de comenzi pe termen lung.