Un dinte lipsă în zonele laterale înseamnă că pierdem și din oasele maxilare, și sinusurile se măresc.
Pe măsură ce trece timpul, oasele maxilare se micșorează. Micșorarea accelerată se constată, dacă pierdem dinți.
Statistic, la 40 de ani, peste 95% dintre oameni au cel puțin un dinte pierdut din zonele laterale.
Pe dinții laterali, premolari și molari, adică măselele apar forțe uriașe în timpul masticației. Sunt adaptați să le susțină. Forțele mari, de fapt, mențin și osul de susținere normal. De aceea, pierdem un molar sau un premolar, se pierde parte din osul maxilar. Este încă un motiv să nu ignorați pierderea unui dinte.
Dr. Mihai Cîrstea, medic specialist chirurgie orală: „Odată cu pierderea dinților în zonele laterale, adică a premolarilor și a molarilor, sinusul se măreste, neîntâlnind ca și obstacole rădăcinile dentare ale acestor dinți, pe zonele respective.”
Sinusul mărit înseamnă că oasele în care stau dinții devin subțiri.
Dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară: „Reconstrucția osoasă are loc cel mai frecvent pentru a reconstitui grosimea osoasă, noi ne dorim că, la final, implantul să fie acoperit de jur împrejur de os.”
Dacă, însă, înălțimea osului este foarte mică, se poate face așa numitul sinus lifting extern, adică medicul ridică mucoasa sinusului și pune os.
Dr. Anca Rusu medic chirurgie dento-alveolară: „Reconstrucția pe înălțime a osului implică o tehnică mai dificil de realizat, pentru că depindem de terenul pacientul. Sunt indicații. Avem nevoie de o minimă cantitate de os.”
Inserarea implantului se face în aceeași sedință cu sinus liftingul extern sau într-o ședință separată, în funcție de condițiile pacientului.
În felul acesta, după vindecare, pot fi suportate forțele uriașe din masticație.