Lipsa apei riscă să declanșeze conflicte între țările Uniunii Europene nepregătite pentru o lume care se încălzește tot mai mult. Este un semnal de alarmă pe care Comisia Europeană îl va trage săptămâna viitoare, potrivit unui document secret.

Mesajul dur face parte dintr-un comunicat al Comisiei Europene care le cere guvernelor statelor UE să-și accelereze pregătirile pentru a contracara schimbările climatice, potrivit Spot Media.

Documentul secret obținut de Politico arată că țările membre nu au luat măsurile necesare, iar acest avertisment direct va servi ca ultimă inițiativă majoră a UE în domeniul schimbărilor climatice înaintea alegerilor europene din iunie.

Într-un draft nedatat al textului, Comisia Europeană identifică penuria de apă ca o problemă care amenință aproape fiecare aspect al vieții: hrana, apa potabilă, sănătatea umană și infrastructura care deservește societatea, precum și activitățile economice de bază.

„Aceste riscuri se pot manifesta în diverse forme, dintre care unele includ competiția ridicată pentru sursele de apă din diverse sectoare, inclusiv riscul potențial de conflicte în și între statele membre asupra resurselor de apă transfrontaliere”, arată draftul.

Unele părți ale Europei au deja probleme cu apa. În Spania, regiunea Catalonia grav afectată de secetă încearcă să convingă guvernul de la Madrid să devieze apa râului din zona vecină Aragón, alimentând tensiunile politice.

În Franța s-au înregistrat anul trecut ciocniri violente din cauza planurilor privind rezervoarele de apă.

Articolul complet poate fi citit pe Spot Media.