Ce ştim până acum

Iranul a lansat peste 100 de drone înarmate spre Israel ca represalii la un presupus atac israelian în Damasc care a ucis mai mulţi comandanţi iranieni de rang înalt, împingând Orientul Mijlociu mai aproape de un război regional în toată regula.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că dronele vor avea nevoie de câteva ore pentru a ajunge în ţară, adăugând că armata israeliană este „pregătită pe toate sistemele sale, în ofensivă şi apărare, pentru o varietate de scenarii pe care le-a pregătit în avans”.

„Lucrăm în strânsă coordonare cu SUA şi cu partenerii noştri din regiune pentru a opera împotriva acestor lansări şi pentru a le intercepta”, a declarat Hagari într-o conferinţă de presă televizată.

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au afirmat că „zeci” de rachete şi drone au fost lansate împotriva Israelului. O postare publicată de contul liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei, pe platforma de socializare X, a spus: „Regimul malefic va fi pedepsit”.

Un oficial militar israelian de rang înalt a declarat că este prea devreme pentru a spune ce vizează Iranul şi că „ar putea exista mai multe valuri de atacuri”.

Aceştia au adăugat că Israelul urmăreşte îndeaproape şi dacă alte grupuri susţinute de Iran în regiune se vor alătura atacului, dar au refuzat să ofere mai multe detalii.

SUA au interceptat mai multe ţinte asupra Siriei şi Irakului

ULTIMELE ȘTIRI

LIVE UPDATE. Atacul iranian a început. Iranul lansează primul val de rachete balistice asupra Israelului

Iranul a lansat un atac asupra Israelului. Peste 100 de drone se îndreaptă spre Israel

Olanda îi cere Iranului să nu atace Israelul

Israelul îşi pune forţele militare în alertă maximă pe fondul ameninţării Iranului

Vezi mai multe articole din categoria externe

UPDATE

Canalul 12: spaţiul aerian israelian s-a închis fără a stabili o dată pentru deschiderea sa.

Canalul 12: Un al treilea val de drone este lansat din Iran.

Iordania şi-a deschis spaţiul aerian pentru luptătorii forţelor aeriene israeliene. Împreună cu avioanele americane, interceptează drone iraniene.

UPDATE

Întâlnirea guvernului de război israelian pentru a discuta despre atacul iranian a început.

Radioul armatei israeliene estimează: Iranul şi-a intensificat atacul datorită coordonării israeliene cu Statele Unite.

Aeroportul Ben Gurion este pe cale să se închidă.

Mass-media de stat iordaniană: Majestatea Sa Regele Abdullah declară stare de urgenţă asupra tuturor pământurilor Regatului Haşemit al Iordaniei.

UPDATE

Iranul a confirmat lansarea unui UAV şi a anunţat începutul iminent al unui atac cu rachete asupra Israelului.

Surse exclusive irakiene pentru Al-Arabi: aeroporturile Bagdad, Najaf, Basra, Sulaymaniyah şi Erbil sunt închise traficului aerian.

The New York Times, citând oficiali israelieni: Israelul a evacuat unele dintre bazele sale militare şi a pregătit apărarea antiaeriană pentru a intercepta dronele iraniene.

Gărzile Revoluţionare într-un anunţ oficial – ca răspuns la operaţiunea de asasinare a Israelului, Forţele Aeriene şi Spaţiale au atacat ţinte precise şi speciale cu rachete şi mortiere

Agenţia de presă iraniană Fars: Atacul cu rachete va începe în curând.

UPDATE

Keshet 12:

„Orele de sosire pentru muniţiile trase sau care urmează să fie trase din Iran în Israel:

– Rachetă balistică – 12 minute

– Rachetă de croazieră – 2 ore

– UAV Kamikaze – 9 ore”

Forţele americane de la toate bazele lor militare au activat sisteme de apărare aeriană.

Purtătorul de cuvânt al NSC al Casei Albe, Adrienne Watson, a declarat că Iranul a iniţiat un atac aerian împotriva Israelului. Preşedintele Biden este informat regulat despre situaţie de către echipa sa de securitate naţională şi urmează să se întâlnească cu aceasta în această după-amiază la Casa Albă. Echipa sa menţine o comunicare constantă cu oficialii israelieni şi cu alţi parteneri şi aliaţi. Durata probabilităţii acestui atac este estimată la mai multe ore. Preşedintele Biden a reiterat angajamentul ferm al SUA faţă de securitatea Israelului şi a afirmat că Statele Unite vor fi alături de poporul Israel şi îl vor sprijini în apărarea sa împotriva ameninţărilor din partea Iranului.

Casa Albă şi Consiliul de Securitate au anunţat că preşedintele Biden se va întâlni cu cei mai importanţi consilieri de securitate naţională în Situation Room. Participanţii la întâlnire vor include Secretarul american al apărării Lloyd Austin, Secretarul de stat Antony Blinken, Preşedintele şefilor de stat major general Charles Q. Brown, Directorul CIA Bill Burns, Directorul de informaţii naţionale Avril Haines, Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, Consilierul principal adjunct pentru securitate naţională Jon Finer, Consilierul preşedintelui Steve Ricchetti, şi Coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord Brett McGurk, care vor fi prezenţi. Vicepreşedintele Harris şi şeful de personal Jeff Zients vor participa prin videoconferinţă securizată. În această dimineaţă, preşedintele a fost informat despre evenimentele din Orientul Mijlociu de către consilierul pentru securitate naţională Sullivan şi consilierul principal adjunct pentru securitate naţională Finer.

UPDATE

Presă iraniană: Rachetele balistice sunt de aşteptat să fie lansate spre Israel în zorii zilei de astăzi.

Municipalitatea Haifa a decis să deschidă adăposturile publice, în urma unei evaluări speciale a situaţiei de securitate efectuate în această seară de către administraţia municipală. Directorul general al municipiului a dispus deschiderea adăposturilor publice şi a staţiilor Carmel, aprobate ca adăposturi de către Comandamentul Frontului Intern, în caz de alarmă.

De asemenea, în urma anunţului anterior privind anularea activităţilor din oraş, se subliniază că plajele vor fi închise publicului începând de mâine (duminică). Administraţia municipală rămâne vigilentă şi monitorizează evoluţiile pentru a putea reacţiona în mod corespunzător la orice scenariu posibil.

Corespondentul Al-Arabi la Teheran: Viteza dronelor iraniene este de 210 de kilometri pe oră.

Surse iraniene au comunicat pentru ziarul din Qatar, Al-Arabi Al-Jadid, că armata iraniană şi Gărzile Revoluţionare au început să lanseze zeci de drone „sinucigaşe”, explodând, din provinciile Kermanshah şi Kurdistan din Iran şi din Irak. Aceste drone s-au apropiat de Siria şi Iordania şi se pregătesc să efectueze „atacuri cu rachete” iminente îndreptate către Israel, conform raportului.

Dronele iraniene au început să traverseze spaţiul aerian irakian şi s-au apropiat de Siria şi Iordania. La scurt timp după apropierea de Israel, va începe atacul cu rachete.

Irakul a anunţat că îşi închide spaţiul aerian. Şi Iranul îşi închide spaţiul aerian deasupra Teheranului, cu excepţia aeronavelor militare şi de urgenţă.

Oficialii israelieni cred că dronele „sinucigase” unidirecţionale lansate din Iran sunt doar începutul, atacul Iranului fiind aşteptat să includă şi rachete de croazieră şi atacuri din partea unor grupuri proxy susţinute de Iran.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al IDF: Lucrăm cu SUA şi alte ţări din regiune pentru a intercepta UAV-urile. Avem un sistem defensiv excelent. Atacul iranian care a început include şi rachete de croazieră, şi nu doar drone.

Purtătorul de cuvânt al Armatei Esqatil: Dronele durează câteva ore să ajungă iar, dacă intră în spaţiul aerian, va suna alarma de pericol.

UPDATE

Pentru prima dată, Iranul lansează un atac direct asupra Israelului din propriul său teritoriu. Israelul şi-a închis spaţiul aerian începând cu ora 00:30 şi până la 07:00, într-o mişcare de precauţie împotriva posibilelor ameninţări aeriene.

Ştirea iniţială

Potrivit rapoartelor externe, atacul din Iran către Israel a început, semnalând o escaladare a tensiunilor în regiune. În următoarele ore, se aşteaptă un număr mare de drone şi rachete în spaţiul aerian al Israelului, potrivit surselor militare. Aceste ameninţări iminente au determinat măsuri de precauţie sporite din partea autorităţilor israeliene, inclusiv punerea Forţelor de Apărare Israeliene în stare de alertă maximă şi închiderea instituţiilor de învăţământ. Cabinetul de securitate israelian a fost convocat într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta şi coordona măsurile de pregătire şi protecţie împotriva posibilelor atacuri.

Această escaladare tensionată vine în urma asasinării generalului iranian Zahedi, ceea ce a determinat ameninţări din partea Iranului cu represalii împotriva Israelului. Administraţia Biden se confruntă cu temeri legate de o escaladare regională mai amplă şi a fost avertizată de Iran să nu intervină. În plus, Gardienii Revoluţiei din Iran au confiscat o navă comercială, alimentând şi mai mult tensiunile din regiune.

Statele Unite şi Israelul colaborează pentru contracararea agresiunii potenţiale din partea Iranului, iar Secretarul Apărării Austin a reiterat sprijinul total al Statelor Unite pentru apărarea Israelului. În anticiparea unui atac, Israelul şi-a consolidat apărarea şi pregătirile pentru a face faţă provocărilor. Această situaţie subliniază natura volatilă a regiunii şi riscul crescut de escaladare a conflictului.