UPDATE Înalţi oficiali israelieni au spus că mare parte din atac a fost respins: „Am interceptat 99% din răspunsul iranian, ne-am pregătit pentru asta”. Potrivit acestora, „faptul că Iranul trage pentru prima dată de pe teritoriul său în Israel necesită un răspuns”

Postul de televiziune israelian Channel 12 a relatat că avioane de război americane şi britanice au doborât mai multe drone iranienen ce vizau Israelul deasupra zonei de frontieră dintre Irak şi Siria.

ULTIMELE ȘTIRI

LIVE UPDATE. Iranul a lansat 500 de drone și rachete asupra Israelului. Cabinetul de război israelian: „Vom răspunde ferm și dureros”

Iranul a lansat un atac asupra Israelului. Peste 100 de drone vizează Israelul / Forţele israeliene, ameriane şi britanice interceptează dronele

Olanda îi cere Iranului să nu atace Israelul

Israelul îşi pune forţele militare în alertă maximă pe fondul ameninţării Iranului

Vezi mai multe articole din categoria externe

UPDATE Forţele americane au doborât unele dintre dronele iraniene care au fost lansate spre Israel, potrivit unei surse americane pentru ABC News.

Armata israeliană a îndemnat locuitorii din anumite zone să rămână în apropierea „spaţiilor de protecţie” până la noi ordine.

Ce ştim până acum

Iranul a lansat peste 100 de drone înarmate spre Israel ca represalii la un presupus atac israelian în Damasc care a ucis mai mulţi comandanţi iranieni de rang înalt, împingând Orientul Mijlociu mai aproape de un război regional în toată regula.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că dronele vor avea nevoie de câteva ore pentru a ajunge în ţară, adăugând că armata israeliană este „pregătită pe toate sistemele sale, în ofensivă şi apărare, pentru o varietate de scenarii pe care le-a pregătit în avans”.

„Lucrăm în strânsă coordonare cu SUA şi cu partenerii noştri din regiune pentru a opera împotriva acestor lansări şi pentru a le intercepta”, a declarat Hagari într-o conferinţă de presă televizată.

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au afirmat că „zeci” de rachete şi drone au fost lansate împotriva Israelului. O postare publicată de contul liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Khamenei, pe platforma de socializare X, a spus: „Regimul malefic va fi pedepsit”.

Un oficial militar israelian de rang înalt a declarat că este prea devreme pentru a spune ce vizează Iranul şi că „ar putea exista mai multe valuri de atacuri”.

Aceştia au adăugat că Israelul urmăreşte îndeaproape şi dacă alte grupuri susţinute de Iran în regiune se vor alătura atacului, dar au refuzat să ofere mai multe detalii.

SUA au interceptat mai multe ţinte asupra Siriei şi Irakului

UPDATE

Canalul 12: spaţiul aerian israelian s-a închis fără a stabili o dată pentru deschiderea sa.

UPDATE

Întâlnirea guvernului de război israelian pentru a discuta despre atacul iranian a început.

Radioul armatei israeliene estimează: Iranul şi-a intensificat atacul datorită coordonării israeliene cu Statele Unite.

Aeroportul Ben Gurion este pe cale să se închidă.

Mass-media de stat iordaniană: Majestatea Sa Regele Abdullah declară stare de urgenţă asupra tuturor pământurilor Regatului Haşemit al Iordaniei.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al IDF: Lucrăm cu SUA şi alte ţări din regiune pentru a intercepta UAV-urile. Avem un sistem defensiv excelent. Atacul iranian care a început include şi rachete de croazieră, şi nu doar drone.

Purtătorul de cuvânt al Armatei Esqatil: Dronele durează câteva ore să ajungă iar, dacă intră în spaţiul aerian, va suna alarma de pericol.

UPDATE

Pentru prima dată, Iranul lansează un atac direct asupra Israelului din propriul său teritoriu. Israelul şi-a închis spaţiul aerian începând cu ora 00:30 şi până la 07:00, într-o mişcare de precauţie împotriva posibilelor ameninţări aeriene.

Ştirea iniţială

Potrivit rapoartelor externe, atacul din Iran către Israel a început, semnalând o escaladare a tensiunilor în regiune. În următoarele ore, se aşteaptă un număr mare de drone şi rachete în spaţiul aerian al Israelului, potrivit surselor militare. Aceste ameninţări iminente au determinat măsuri de precauţie sporite din partea autorităţilor israeliene, inclusiv punerea Forţelor de Apărare Israeliene în stare de alertă maximă şi închiderea instituţiilor de învăţământ. Cabinetul de securitate israelian a fost convocat într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta şi coordona măsurile de pregătire şi protecţie împotriva posibilelor atacuri.

Această escaladare tensionată vine în urma asasinării generalului iranian Zahedi, ceea ce a determinat ameninţări din partea Iranului cu represalii împotriva Israelului. Administraţia Biden se confruntă cu temeri legate de o escaladare regională mai amplă şi a fost avertizată de Iran să nu intervină. În plus, Gardienii Revoluţiei din Iran au confiscat o navă comercială, alimentând şi mai mult tensiunile din regiune.

Statele Unite şi Israelul colaborează pentru contracararea agresiunii potenţiale din partea Iranului, iar Secretarul Apărării Austin a reiterat sprijinul total al Statelor Unite pentru apărarea Israelului. În anticiparea unui atac, Israelul şi-a consolidat apărarea şi pregătirile pentru a face faţă provocărilor. Această situaţie subliniază natura volatilă a regiunii şi riscul crescut de escaladare a conflictului.