UcrainaPe de altă parte, Berlinul susține că rușii au interceptat convorbirea secretă între înalți ofițeri din Forțele aeriene germane, referitoare la Ucraina

Serviciul de informații militare al Ucrainei a arătat cum a fost atacata nava ruseasca de patrulare „Serghei Kotov”, în Marea Neagră în apropiere de strâmtoarea Kerch. Lovită de drone kamikaze, nava a fost zguduită de explozii puternice și a suferit avarii serioase pe ambele părți.

Pe rețelele de socializare a apărut și o înregistrare video separată, filmată aparent din partea rusă, despre care se crede că a surprins de la distanță explozia care a zguduit vasul rusesc de luptă.

Pe front, cel mai fierbinte sector rămâne Avdiivka. După ce ucrainenii au pierdut orașul și câteva sate din jur, sustin că, deocamdată, au blocat avansul inamicului.

Dar, admite Kievul, situația rămâne dificilă pe frontul de est, pe măsură ce rușii își intensifică atacurile.

Undeva, aproape de Bahmut, bombardamentele artileriei ruse se aud puternic și foarte aproape de pozițiile defensive ale ucrainenilor. Iar tunurile lor au prea puține proiectile pentru ripostă.

Nick Paton Walsh, crespondent CNN: Uneori, pur și simplu, nu trag deloc, o zi întreagă. Dar zgomotul bombardamentelor inamice, de partea cealaltă a dealului acela, nu încetează. Este ireal să auzi mereu bombardamentele amenințătoare de partea cealaltă și să vezi cum această unitate de tancuri este nevoită să-și raționalizeze muniția.

Yaroslav, soldat ucrainean: Avem oameni, dar fără arme și muniție… Nu este un război în care să poți lupta cu sabia.

Nick Paton Walsh: Dacă americanii nu dau bani, ce se va întâmpla?

Yaroslav: Cred că vom muri cu toții. Toți cei care suntem aici. Nu vom mai fi…

Nick Paton Walsh: Este cel mai rău moment al războiului pe care l-ați văzut?

Garrison Foster, luptător voluntar american: Da, cu siguranță. Cred că acest an va fi cel mai rău an din război. Știu că există anumite unități care rămân fără tancuri.

Pe de altă parte, ministrul Apărării de la Berlin a pus pe seama unei „erori individuale” și nu a spionajului rusesc, interceptarea convorbirii între comandanții militari de rang înalt.

Aceștia discutau despre posibilitatea ca ucrainenii să folosească rachete germane cu rază lungă de acțiune, Taurus, pentru a lovi podul care leagă teritoriul Rusiei de Crimeea ocupată.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Motivul pentru care apelul telefonic din cadrul comunicațiilor Forțelor aeriene a putut fi interceptat se datorează unei erori individuale. Nu toți participanții au respectat procedura de apelare securizată, conform instrucțiunilor. Datele au fost divulgate pentru că participantul din Singapore, la convorbire, s-a conectat printr-o conexiune deschisă, care nu era autorizată”.

Ofițerul german respectiv era în Singapore cu ocazia unui show aerian. Ministrul Pistorius a spus că vor fi date sancțiuni disciplinare, dar a sugerat că „nu vor cădea capete”, ca să nu îi dea satisfacție lui Vladimir Putin.