Comisia Europeană va propune marți modalități prin care Uniunea Europeană să își stimuleze industria de armament, astfel încât să poată trece la „modul economieThierry Breton, comisarul european pentru industrie, va prezenta propuneri pentru a încuraja țările UE să cumpere împreună mai multe arme de la companii europene și pentru a ajuta aceste firme să își mărească capacitatea de producție, potrivit unor oficiali europeni, citați de Reuters.

„Trebuie să schimbăm paradigma și să trecem la modul economie

Breton, un fost director executiv al unei companii franceze de tehnologie, a mai spus că posibilitatea unui nou mandat prezidențial american pentru Donald Trump – care a pus la îndoială angajamentele Washingtonului față de NATO – înseamnă că Europa trebuie să facă mai mult pentru a se proteja.

„În actualul context geopolitic, Europa trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate, indiferent de rezultatul alegerilor aliaților noștri la fiecare patru ani”, a declarat Breton.

Războiul Rusiei din Ucraina a determinat multe țări europene să crească cheltuielile pentru apărare.

Însă oficialii UE susțin că eforturile pur naționale sunt mai puțin eficiente și doresc ca organismele UE să joace un rol mai important în politica industrială de apărare.

Analiștii spun că războiul a evidențiat faptul că industria europeană a fost prost pregătită pentru unele provocări majore, cum ar fi creșterea bruscă a cererii pentru cantități mari de muniție de artilerie.

Propunerile lui Breton includ crearea unei versiuni europene a programului american Foreign Military Sales, deschide o nouă filă, în cadrul căruia Statele Unite ajută alte guverne să cumpere de la companiile de armament americane.

O altă propunere ar permite UE să oblige firmele europene de armament să acorde prioritate comenzilor europene în perioade de criză, mai notează sursa citată.