Digitalizarea plăților nu reprezintă o soluție sigură în totalitate, consideră Banca Centrală a Suediei, care pledează pentru păstrarea numerarului, ca soluție garantată prin lege.

Digitalizarea plăţilor a provocat probleme precum fraudele şi excluderea unor grupuri, transmit reprezentanți ai Băncii Centrale a Suediei. Este necesară o legislaţie specifică pentru asigurarea folosirii numerarului pentru plăți, se arată în raportul anual publicat joi de Banca Centrală a Suediei (Riksbank), transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În cazul sistemelor de plăţi de mică valoare, sunt necesare măsuri pentru a face plăţile mai sigure şi mai accesibile”, apreciază Riksbank.

„Actorii din sistemul public şi privat trebuie să colaboreze pentru a se asigura că fiecare membru al societăţii poate plăti. De asemenea ei trebuie să se asigure de funcţionarea sistemului de plăţi în eventualitatea perturbărilor, în situaţii de criză pe timp de pace şi în stări de alertă sporită”, se arată în raportul Băncii Suediei.

Instituţia atrage atenţia că „este nevoie de o legislaţie specifică pentru a ne asigura că şi numerarul poate fi folosit pentru a plăti. De asemenea, băncile trebuie să se asigure că mai mulţi clienţi au acces la conturile de plăţi”.