O dramă petrecută într-o familie de români, cutremură Spania. Judecat pentru violență domestică, pentru că își agresa frecvent iubita, un bărbat de 35 de ani și-ar fi otrăvit cele două fiice, după care şi-a luat zilele.

Bietele copile aveau doar 2 şi 4 ani. Procurorii ceruseră pentru el o pedeapsă cu închisoarea, iar partenera lui ar fi vrut să se întoarcă în România, cu fetele.

Ionel Rupă și partenera lui Alina s-au stabilit în Spania acum 5 ani. Cele două fiice ale cuplului – Elisa, de 2 ani și Larisa, de 4 – s-au născut acolo.

Ionel își agresa frecvent iubita iar Alina obținuse un ordin de restricție care îi interzicea să se apropie de ea la mai puțin de 500 de metri.

Pe Elisa și Larisa, bărbatul putea să le vadă doar câteva ore pe săptămână, sâmbăta și duminica. Într-un astfel de moment, Ionel și-ar fi ucis fetele.

Miguel Martin, jurnalist Diario de Almeria: „A luat fetele așa cum era programul și fetele au fost otrăvite cu o substanță toxică.”

Maria Rasvanta, mama lui Ionel Rupă: „Nu știu ce s-a întâmplat acolo. Este plecat de la 18 ani.”

Mama fetelor a fost cea care le-a găsit moarte, într-o clădire folosită drept depozit la ferma unde lucra Ionel Rupă. Bărbatul era și el inconștient. Serviciile de sănătate din provincia Almeria au încercat să îl resusciteze dar fără succes.

Bărbat: „În pat i-a găsit. El era cu fața la perete.”

Ciudat în acest caz – spun autoritățile spaniole – este că mama fetelor, deși era abuzată de partener și îi fusese recomandat ca bărbatul să își întâlnească fiicele doar sub supravegherea unui asistent social – a insistat să nu se întâmple acest lucru. Femeia ar fi vrut chiar să se renunțe și la ordinul de restricție.

Sonia Guil, localnică: „Nu pot să înţeleg cum s-a întâmplat că două fetițe au fost lipsite de protecție, că nu s-a putut preveni această situație.”

Motivul crimei pare să fi fost o decizie a partenerei lui Ionel Rupă de a se întoarce în România împreună cu fiicele ei.

Miguel Martin, jurnalist Diario de Almeria: „Voia să se întoarcă în România și ca să se întoarcă avea nevoie de permisiunea tatălui ca să le ia.”

Rudă a lui Ionel Rupă: „Nevasta a vrut să ia copilașii și el atât a ținut la ei că poate l-a făcut să facă…”

Jose Maria Martin, reprezentantul Guvernului provinciei Almeria: „Evident, Garda Civilă a început o investigație și trebuie să așteptăm rezultatul.”

În orașul Abla – unde locuia românca împreună cu fiicele ei – autoritățile au declarat trei zile de doliu. Oamenii s-au strâns într-o piață, ca un gest manifest împotriva actului tragic de violență.

Daniela Bogdan, membră din comunitatea de români din Andaluzia: „Suntem șocați de un asemenea caz. Oferim sprijinul mamei, fiecare cu ceea ce poate, noi, românii din comunitatea din Almeria.”

Cele două fete ucise de tată vor fi înmormântate în Abla – Spania. Aşa îşi doreşte mama lor.

Ionel Rupă urma să fie judecat luna viitoare în Spania pentru infracțiuni de vătămare corporală – în cazul agresiunilor asupra soției lui. Procuratura ceruse pentru el un an de închisoare.

Semnalați situații de violență domestică, trafic de persoane și discriminare de gen la 0800.500.333 – linie telefonică gratuită.