Comisia Europeană vine cu schimbări importante, în urma protestelor fermierilor din întreaga Europă.

Agricultorii nu vor mai fi obligați să-și lase terenurile necultivate, dar dacă vor face asta de bunăvoie, vor primi un sprijin financiar, suplimentar. În plus, fermierii care au mai puțin de zece hectare vor fi scutiți de anumite controale și sancțiuni.

Comisia Europeană propune scutirea fermierilor de la obligația de a lăsa pârloagă o parte din terenuri. Dacă aleg totuși să facă asta sau optează pentru plantarea de gard viu și de arbori, vor primi un sprijin financiar suplimentar prin intermediul unei eco scheme, care va trebui stabilită de fiecare stat în parte.

Pentru a reduce birocrația, agricultorii care au ferme mai mici de zece hectare nu vor mai fi supuși controalelor sau penalizarilor. Asociațiile de fermieri estimează că din cei peste 720.000 de agricultori din România, înregistrați la APIA, în jur de 500.000 sunt în această situație.

Ion Cioroianu, vicepreședintele Asociației Fermierilor din România: „Îl ajută, hai să zicem așa, să nu mai fie stresat. Pentru că, uneori, controalele sunt exagerate. Ei trebuie să respecte regulile, dar nu mai sunt controlați și verificați ca până acum. Însă există și pericolul, vedeți, în condțiile în care avem probleme cu dăunătorii, cu boli la plante, ca în condițiile în care ei nu respectă aceste reguli să se răspândească la fermierii mijlocii și mari.”

De asemenea, fermierii ar putea alege să își diversifice culturile, în loc să le rotească. Iar în cazuri extreme, când condițiile meteo sunt nefavorabile, țările pot aplica derogări temporare de la toate aceste masuri.

Și ca o noutate, Comisia Europeană a lansat un sondaj online, pentru a afla direct opiniile și îngrijorările fermierilor din întreaga Europă.

Întrebările sunt scurte, iar chestionarul este disponibil în toate limbile, inclusiv în română. Sondajul este deschis până pe 8 aprilie, iar rezultatele preliminare vor fi prezentate până la mijlocul lunii aprilie. Rezultatele sondajului vor fi incluse într-o analiză mai detaliată care urmează să fie publicată în toamna acestui an.