Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un exercițiu de tragere în direct a unor lansatoare multiple de rachete „super-large” cu capacitate nucleară, concepute pentru a ținti capitala Coreei de Sud.

În același timp, președintele comunist a promis că își va spori puterea de ”descurajare a războiului” în fața confruntărilor tot mai profunde cu rivalii, a anunțat marți presa de stat, citată de Associated Press.

Raportul vine la o zi după ce Coreea de Sud și Japonia au anunțat că au descoperit că regimul din Coreea de Nord a tras mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre apele din largul coastei sale estice.

Experții spun că rachetele de artilerie de mari dimensiuni ale Coreei de Nord estompează granițele dintre sistemele de artilerie și rachetele balistice, deoarece acestea își pot crea propria împingere și sunt ghidate în timpul lansării.

Nordul a descris unele dintre aceste sisteme, inclusiv lansatoarele de rachete multiple de 600 mm care au fost testate luni, ca fiind capabile să lanseze focoase nucleare tactice.

Fotografiile publicate de agenția oficială de știri a Coreei de Nord, Korean Central News Agency, arată cel puțin șase rachete lansate simultan din vehicule de lansare, iar flăcările și fumul acopereau ceea ce părea a fi o țintă pe o insulă mică.

VEDEȚI mai multe imagini în Galeria Foto de mai sus!

Șeful Statului Major al armatei sud-coreene a declarat mai târziu, marți, că estimează că Coreea de Nord a efectuat mai multe lansări decât cele care apar în fotografii. Locotenent-colonelul Lee Chang-hyun, un purtător de cuvânt adjunct al JCS, a declarat că Coreea de Sud clasifică sistemul de armament nord-coreean testat luni ca fiind o rachetă balistică, având în vedere caracteristicile și capacitățile sale.

KCNA a mai spus că, într-un test separat, trupele nord-coreene au simulat explozia unui proiectil de artilerie la o altitudine prestabilită. Raportul nu a precizat dacă acest test a fost pentru a repeta modul în care o armă nucleară ar fi detonată deasupra unei ținte inamice.

Kim a numit lansatoarele de rachete multiple de 600 mm părți cheie ale arsenalului său de arme care se presupune că sunt capabile să distrugă Seulul dacă un alt război izbucnește în Peninsula Coreeană.

„(Kim) a spus că este necesar să se impresioneze și mai mult inamicii că, dacă izbucnește un conflict armat și un război, aceștia nu pot evita niciodată consecințele dezastruoase”, a precizat KCNA. El a cerut ca armata sa „să își îndeplinească mai temeinic misiunile de blocare și suprimare a posibilității unui război, cu o pregătire constantă și perfectă pentru a prăbuși capitala inamicului și structura forțelor sale militare”.

Lee, adjunctul purtătorului de cuvânt sud-coreean, a declarat că Coreea de Sud și Statele Unite și-au consolidat capacitățile de răspuns împotriva amenințărilor nucleare din ce în ce mai mari ale Coreei de Nord.

Lansările Coreei de Nord au avut loc la câteva zile după ce s-au încheiat cele mai recente exerciții militare combinate Coreea de Sud-SUA, pe care Nordul le prezintă ca fiind o repetiție de invazie. Nu a fost clar dacă Nordul a sincronizat lansările cu o vizită la Seul a secretarului de stat american Antony Blinken, care a participat luni la un summit pentru democrație și a purtat discuții cu oficialii sud-coreeni cu privire la amenințarea nord-coreeană.

Tensiunile din Peninsula Coreeană au crescut din 2022, după ce Kim a folosit invazia Rusiei în Ucraina ca o diversiune pentru a-și accelera testarea rachetelor și a altor arme.

Statele Unite și Coreea de Sud au răspuns prin extinderea antrenamentelor lor combinate și a exercițiilor trilaterale care implică Japonia și prin actualizarea strategiilor lor de descurajare construite în jurul activelor strategice ale SUA.

Există temeri că Coreea de Nord ar putea să accelereze și mai mult presiunea într-un an electoral în Statele Unite și Coreea de Sud.

Într-un discurs înflăcărat ținut în ianuarie în fața parlamentului de cauciuc din Phenian, Kim a declarat că abandonează obiectivul de lungă durată al Coreei de Nord de reconciliere cu Sudul și a ordonat rescrierea constituției Nordului pentru a-și consolida rivalul divizat de război ca fiind cel mai ostil adversar.

El a declarat că noua cartă trebuie să specifice că Nordul va anexa și va subjuga Sudul dacă va izbucni un nou război.