Consum cronic de alcool înseamnă și un pahar de vin pe zi. Dar, zi de zi. Cum simte inima acest pahar. Alcoolul este toxic pentru inimă și nu în cantitate mare. Inima se poate dilata mult, apare astfel oboseala la eforturi mici.

Alcoolul e toxic în primul rând pentru ficat și creier. Și dacă nu vreau să recunosc consumul zilnic? Doar nu mă îmbăt. Analizele de sânge arată obiectiv ce face alcoolul în organism. Globulele roșii devin mai mari. Se văd în hemoleucogramă. Ne explică Laura Iliescu, Profesor Universitar Doctor.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu medicină internă, Institulul Clinic Fundeni: „Din cauza consumului de etanol, fac mal-absorbții diferite. Au o cantiate de B12 modificată și toate acestea dau structura și funcția normală a globulei roșii.”

Cele două analize, care arată funcția ficatului, se numesc AST și ALT. În consum cronic de alcool crește AST. Și o altă analiză, numită GGT, e modificată.

Vorbim despre o enzimă din ficat, implicată în procesele legate de inflamație. Dar și în procesele legate de substanțe cancerigene.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu medicină internă, Institulul Clinic Fundeni: „Ce înseamna cardiomiopatie? Inima se contractă foarte mult, se bombează, nu mai are forță de contracție și oamenii obosesc la eforturi minime, ușoare. Ajung cu stază, adică cu apă care se oprește în sistemul venos periferic și picioare umflate, cum e un pacient cu insuficiență alcoolică. Avem voie să consumăm alcool, 120-130 de grame de alcool pe săptămână, dacă ești bărbat, și vreo 70 de grame dacă ești femeie, asta înseană o sticlă de vin.”

O sticlă de vin, dar consumată pe tot parcursul săptămânii, ar fi limita de siguranță. Dacă aveți însă hipertensiune, e mult.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu medicină internă, Institulul Clinic Fundeni: „Pacienți, care iau un tratement de tensiune arterială și este controlată, dacă consumă alcool nu reușim să îî controlăm corect cu tratamentul. De asta le recomandăm să evite consumul de alcool.”