Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi adus în țară, până pe 22 martie. Magistrații Tribunalului Superior Regional din Munchen au aprobat miercuri solicitarea autorităților de la noi, de a-l extrăda pe fostul edil.

Potrivit avocatului său, odată ajuns în România, Cherecheș va fi dus la Penitenciarul Rahova.

Cătălin Cherecheș va fi adus în țară, sub escorta Poliției Române, de îndată ce autoritățile de la noi și cele germane pun la punct toate formalitățile. Fostul primar din Baia Mare ceruse, prin avocatul lui, să nu fie predat autorităților române, invocând condițiile proaste din penitenciarele de la noi. Motivele lui au fost considerate însă nefondate. Dar decizia mai poate fi atacată la o instanță superioară.

Răzvan Doseanu, avocatul lui Cherecheș: „Urmează să fie exercitate și niște căi de atac. Să nu uităm totuși că probabil a contat foarte mult în decizia de extrădare faptul că Administrația Națională a Penitenciarelor a acordat condiții speciale privilegiate de detenție pentru domnul Cătălin Cherecheș, față de ceilalți deținuți din România.”

Lucian Niculescu, avocat în baroul Saarbrucken Germania: „În mod normal, soluția dată de instanță este definitivă și executorie. Că sunt căi extraordinare de atac, da, dar asta nu împiedică executarea. Cei din România urmează să organizeze transport, cel mai probabil aerian, și din acel moment ține strict de organizarea celor din România. De regulă, asemenea situații durează cam între 2-4 săptămâni, în funcție de zborurile pe care le au operatorii de zbor.”

Fostul primar din Baia Mare se află în arest în Penitenciarul din Munchen de mai bine de trei luni.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: „Vă confirm faptul că, odată adus în sistemul penitenciar, va rămâne în sistemul penitenciar românesc. De la începutul acestui an, în decurs de două luni şi jumătate, am reuşit să aducem în ţară 178 de fugari.”

Cătălin Cherecheș a fugit din țară cu un taxi, în noiembrie anul trecut, chiar în dimineața în care a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Cherecheș a fost găsit cinci zile mai târziu în Augsburg, Germania.