Ministerul român de Externe ”descurajează puternic participarea” oricărui român ca observator la alegerile din Rusia, amintind că cei care vor fi prezenți în teritoriile ocupate din Ucraina vor suferi repercusiuni penale din partea acestei țări.

România le cere cetățenilor săi să nu meargă în calitate de observatori pentru alegerile din Rusia, precizând că acele persoane care vor fi prinse în Ucraina ca monitorizând alegerile din teritoriile invadate de Kremlin- nerecunoscute de țara noastră- vor fi cercetați penal.

Bucureștiul amintește, de asemenea, că Rusia nu a permis prezența niciunui observator independent, o practică obligatorie pentru țările civilizate, în schimb va recurge la invitații către anumite persoane sau organizații.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ”în perioada 15-17 martie 2024 au loc alegeri prezidențiale în Federația Rusă. Autoritățile ruse au anunțat organizarea scrutinului și în teritoriile ucrainene anexate ilegal ori ocupate temporar de Federația Rusă începând cu anul 2014.

Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaște și nu va recunoaște legitimitatea alegerilor menționate desfășurate în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, care sunt părți integrante ale Ucrainei. De asemenea, MAE reconfirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.

Autoritățile ruse au decis să nu invite observatori ODHIR/OSCE la scrutinul prezidențial din martie 2024, în contradicție cu obligațiile internaționale asumate. În același timp, este posibil ca autoritățile ruse să adreseze invitații de observare și monitorizare electorală unor persoane fizice sau juridice străine”.

”În condițiile date, MAE descurajează puternic participarea cetățenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federația Rusă.

MAE reamintește că prezența cetățenilor români în teritoriile aparținând Ucrainei aflate sub ocupația Federației Ruse, inclusiv pentru scopul observării și monitorizării electorale amintite, comportă consecințe de natură penală și administrativă în conformitate cu legea ucraineană”, au mai transmis autoritățile.