Fostul premier britanic Boris Johnson a zburat luna trecută în Venezuela pentru a se întâlni cu preşedintele autoritar al ţării, Nicolas Maduro, cu care a avut discuţii neoficiale în încercarea de a-l convinge să nu livreze arme Rusiei.

În timpul întâlnirii, relatată pentru prima dată de Sunday Times, Boris Johnson (foto) a încercat să îl convingă pe liderul ţării sud-americane bogate în petrol să nu acorde sprijin militar aliatului său, Rusia. De asemenea, au discutat despre normalizarea relaţiilor dintre Marea Britanie şi Venezuela.

Publicaţia britanică a scris că fostul premier s-a aflat în Venezuela pentru mai puţin de 24 de ore, după ce a venit în ţară cu un avion privat de la o casă de vacanţă din Republica Dominicană, aflată în apropiere.

Potrivit unui purtător de cuvânt al lui Johnson, care nu mai face parte din guvern şi nici nu mai este membru al parlamentului, călătoria a fost efectuată „cu sprijinul activ al Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare (FCDO) şi cu ştiinţa ministrului de Externe”.

În cadrul întâlnirii, Johnson a subliniat necesitatea unor alegeri corecte, precum şi a respectării integrităţii teritoriale a ţărilor vecine, a precizat purtătorul de cuvânt, în condiţiile în care Venezuela a ameninţat recent că îşi va ataca vecina, Guyana, care se află în plin boom petrolier.

Cât a fost premier, Boris Johnson şi-a manifestat foarte deschis sprijinul pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei. Cu toate acestea, este neobişnuit ca un fost politician care nu se mai află la guvernare să fie implicat în discuţii sensibile la nivel înalt cu un guvern străin, notează POLITICO, potrivit News.ro.

Liderul Venezuelei, Nicolas Maduro, este în mare măsură izolat de ţările occidentale şi este ţinta sancţiunilor americane. El este acuzat că a organizat alegeri incorecte şi a aruncat ţara în sărăcie, în ciuda bogăţiei sale petroliere. Maduro şi-a semnalat sprijinul pentru Rusia şi a acuzat SUA pentru invazia din Ucraina.