Un recent studiu ştiinţific de la Universtiatea din Colorado Boulder sugerează că Arctica ar putea ajunge fără gheaţă mult mai curând decât s-a anticipat anterior, prima „zi fără gheaţă” putând să apară în următorul deceniu, conform CBS News.

O „zi fără gheaţă” este definită prin prezenţa a mai puţin de 1 milion de kilometri pătraţi de gheaţă în apele Arcticii, reprezentând mai puţin de 20% din acoperirea minimă de gheaţă a regiunii din anii 1980.

ULTIMELE ȘTIRI

Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, face apel la un protest în ziua alegerilor față de Vladimir Putin

Biden îndeamnă alegătorii lui Haley să-l susţină după ce ea a renunţat la cursa pentru Casa Albă

Navă lovită de rachetă în Marea Roşie. Echipajul a abandonat vaporul

Marcel Ciolacu are, joi, o întrevedere cu omologul austriac, Karl Nehammer

Vezi mai multe articole din categoria life-inedit

Cercetătorii estimează că acest eveniment ar putea avea loc între anii 2020 şi 2030, indiferent de scenariile de emisii. Până la mijlocul secolului, Arctica ar putea experimenta o lună întreagă fără gheaţă plutitoare în timpul lunii septembrie, perioada sa cu cea mai mică acoperire de gheaţă. Mai mult, până la sfârşitul secolului, sezonul fără gheaţă ar putea să se extindă timp de câteva luni, chiar şi în lunile de iarnă în cazul scenariilor cu emisii ridicate.

Principalul factor care determină această pierdere accelerată a gheţii este reprezentat de emisiile de gaze cu efect de seră, care duc la o absorbţie crescută a căldurii de către ocean şi, implicit, la topirea gheţii. Consecinţele pierderii gheţii arctice sunt profunde, afectând nu doar ecosistemul regiunii, ci şi comunităţile umane de-a lungul coastei. Animalele arctice, precum ursul polar, se confruntă cu provocări de supravieţuire, în timp ce speciile invazive ar putea perturba viaţa marină nativă.

Cu toate aceste proiecţii sumbre, cercetătorii subliniază importanţa reducerii emisiilor pentru a diminua pierderea de gheaţă. Chiar dacă condiţiile fără gheaţă devin inevitabile, minimizarea emisiilor ar putea limita durata perioadelor fără gheaţă. Cu toate acestea, rezistenţa Arcticii oferă o oarecare speranţă, cu potenţialul de recuperare rapidă în cazul în care condiţiile atmosferice se răcesc.

În ansamblu, studiul subliniază necesitatea urgentă a acţiunii climatice pentru a menţine echilibrul delicat al Arcticii şi pentru a preveni schimbările de mediu ireversibile.