Cazurile de boli cu transmitere sexuală sunt în creştere în Europa, cu 48% mai multe cazuri de gonoree, 34% de sifilis şi 16% de chlamydia. Alarma a fost trasă de un studiu al ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor), publicat în „Eurosurveillance”.

Constatările relevă o creştere îngrijorătoare a cazurilor de sifilis, gonoree şi chlamydia, indicând nevoia urgentă de o mai mare conştientizare a transmiterii ITS (infecţii cu transmitere sexuală) şi importanţa creşterii gradului de conştientizare şi consolidarea prevenţiei, accesul la testare şi tratamente eficiente pentru a aborda această provocare de sănătate publică. Dar studiul dezvăluie, de asemenea, că din ce în ce mai puţine persoane folosesc prezervative în relaţiile sexuale.

ULTIMELE ȘTIRI

SUA suportă propriile sancțiuni. Cât au cheltuit contribuabilii americani ca să întrețină superiahtul confiscat al unui oligarh rus

Preşedintele Joe Biden va susţine discursul privind Starea Uniunii

Biden anunţă construirea unui port pe ţărmul Gaza pentru livrarea de ajutoare, ca răspuns la criza umanitară

Cresc salariile din asistenţă socială şi sănătate, din această lună

Vezi mai multe articole din categoria sanatate

În 2022, numărul cazurilor raportate a înregistrat o creştere semnificativă faţă de anul precedent, raportându-se pe lângă creşterea cu 48% a cazurilor de gonoree, creşterea cu 34% a cazurilor de sifilis şi creşterea cu 16% a cazurilor de chlamydia, o creştere notabilă şi a cazurilor de limfogranulomul veneric şi sifilisul congenital, cauzate de transmiterea de la mamă la făt.

Aceste tendinţe evidenţiază necesitatea urgentă de acţiuni imediate pentru a preveni transmiterea ulterioară şi pentru a atenua impactul ITS asupra sănătăţii publice. „Abordarea răspândirii substanţiale a cazurilor de ITS necesită o atenţie urgentă şi eforturi concertate”, a spus Andrea Ammon, directorul ECDC.

În lumina creşterii cazurilor de ITS în Europa, oamenii ar trebui să ia măsuri proactive pentru a se proteja pe ei înşişi şi pe partenerii lor. Testarea pentru ITS, în special pentru persoanele cu parteneri sexuali noi sau multipli, este esenţială pentru diagnosticarea precoce şi tratamentul în timp util.

Deşi infecţiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, gonoreea şi sifilisul, sunt tratabile, ele pot duce totuşi la complicaţii grave de sănătate dacă nu sunt tratate. Acestea includ, dar nu se limitează la, boala inflamatorie pelvină sau durerea cronică.

În plus, chlamydia şi gonoreea pot duce la infertilitate, în timp ce sifilisul poate provoca probleme neurologice şi cardiovasculare. O infecţie cu sifilis netratată în timpul sarcinii poate duce la vătămări grave la bebeluşi.