Investițiile în agricultură au luat avânt. Aproape 700 de șantiere s-au deschis, anul trecut, în toată țara. Se construiesc ferme noi, ori sunt modernizate altele vechi.
Sunt ridicate depozite și se amenajează spații pentru prelucrarea produselor. Asta înseamnă că fermierii vor putea să își valorifice mai bine munca, iar noi ar trebui să găsim pe rafturi mai multe specialități autohtone, cu prețuri accesibile.
Lângă Vulcan, în județul Brașov, se construiește o fermă de găini complet automatizată. Ar urma să producă zilnic 30.000 de ouă. Investiția de 1,3 milioane de euro este acoperită din fonduri guvernamentale în proporție de 65%.
Florin Busuioc, fermier: „Va fi cea mai nouă tehnologie. Am ales ce a fost mai nou și mai bun”.
Într-o hală urmează să fie instalată o linie de procesare a știuleților de porumb dulce. Congelat și ambalat, produsul românesc va ajunge în supermarketuri, în piețe dar și în restaurantele care acum se aprovizionează mai ales din Ungaria.
George Mailalt, președintele unei cooperative agricole: „Va presupune o linie automatizată de procesare a acestui produs, urmată de o cameră de răcire rapidă, iar apoi un spațiu de congelare. Această etapă de procesare ne permite o dublare a veniturilor prin congelare”.
Cele mai multe astfel de investiții se derulează în vestul țării. Județele Bihor, Timiș și Satu-Mare au fiecare cate 51 de șantiere. În Brașov sunt 28 de proiecte între care și un centru de colectare a laptelui de oaie. Fermierii au calculat că investiția îi va ajuta să câștige cu 15% mai mult pe litru.
Nicu Rîpeanu, fermier: „O să ne ajute să adunăm laptele de la fermierii din cooperativă, mai apoi să-l procesăm o parte și o parte să îl distribuim către alți procesatori. E o investiție de 100.000 de euro, cu 90% finanțare din partea Uniunii Europene”.
George Cățean, consultant: „România a înțeles că trebuie să migreze de la a produce materie primă spre a procesa acea materie primă, spre a face valoare adăugată. Pentru consumatorul final înseamnă acces la produse de calitate, acces la produse cu prețuri accesibile, rezonabile”.
O companie de consultanță în domeniu a estimat că valoarea investițiilor agricole demarate anul trecut se apropie de trei miliarde de lei. Banii vin, în general, de la Uniunea Europeană, dar și din ajutoare guvernamentale.