Liderul Ungariei îl susţine deschis pe Donald Trump pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Opinia predominantă în restul Europei este că Trump ar fi imprevizibil şi dificil de tratat şi ar creşte riscurile de securitate în Europa dacă ar forţa Ucraina să încheie un armistiţiu cu Rusia în condiţiile Moscovei, informează Financial Times.

„Singura şansă serioasă pentru pace acum este dacă el este capabil să se întoarcă, aceasta este singura mea speranţă”, a declarat Orbán despre Trump săptămâna trecută. „În caz contrar, războiul dintre Ucraina şi Rusia va fi lung, apropiindu-se tot mai mult de Ungaria şi creând dileme tot mai puternice pentru politica europeană”.

ULTIMELE ȘTIRI

Franța și Moldova au semnat acorduri bilaterale de apărare, pe fondul amenințărilor Rusiei. Maia Sandu: „Dacă agresorul nu este oprit, războiul va fi mai aproape de noi, de tine”

Ziua Internaţională a Femeii. Istoria zilei de 8 Martie în România şi în lume

Ministrul francez al Apărării: Noţiunea de a trimite trupe de luptă în Ucraina ,,nu este în discuţie”

Războiul din Ucraina, ziua 744. Marea Britanie alocă 416 milioane de dolari pentru 10.000 de drone în Ucraina / Întâlnire Zelenski-Erdogan în Turcia / ISW: Rusia vrea să folosească Transnistria şi Găgăuzia pentru destabilizarea Moldovei

Vezi mai multe articole din categoria externe

Orbán a împiedicat sancţiunile UE împotriva Rusiei, aderarea Suediei la NATO şi, mai recent, un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. De asemenea, s-a întâlnit cu Vladimir Putin, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus pentru crime de război în Ucraina.

Oficiali americani din administraţia Biden spun că premierul Ungariei reprezintă un risc direct pentru interesele de securitate ale SUA în Europa. Orbán a respins acuzaţiile şi a declarat că nu este „calul troian” al lui Putin în Europa.

Fostul preşedinte american s-a întâlnit de mai multe ori cu Orbán, liderul ungar fiind, de asemenea, invitat la evenimente republicane.

„Viktor Orbán este un lider foarte mare, un om foarte puternic”, a declarat Trump în cadrul unui eveniment în New Hampshire la începutul acestui an. „Unora nu le place de el pentru că este prea puternic. Este bine să ai un om puternic care îţi conduce ţara”.

Ambasadorul SUA în Ungaria îl critică pe Orbán

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a declarat că este regretabil că Orbán a ales să se angajeze cu SUA pe bază de partizanat.

Premierul Ungariei a identificat actualul guvern american ca fiind unul dintre principalii săi „adversari” ai Ungariei şi a acuzat administraţia Biden că „încearcă să îl „învingă” sau să îl răstoarne”, a declarat Pressman pentru Financial Times. „Toate acestea sunt declaraţii foarte îngrijorătoare”.

Ambasadorul a spus că este clar că strategia Budapestei este de a „aştepta să piardă actuala administraţie”.

„Nu este o politică externă. Este o fantezie externă”, a declarat Pressman. „Ungaria ar trebui să aibă o relaţie bilaterală cu Statele Unite ale Americii, nu cu un anumit partid din Statele Unite ale Americii”.