Primăvara a sosit în sfârșit, ceea ce pentru stăpânii animalelor de companie e este întotdeauna un motiv de bucurie, anunțând începutul unor plimbări mai lungi în aer liber și mai mult timp petrecut în grădină.
Cu toate acestea, cu ocazia Zilei Naționale a Animalelor de Companie, care va avea loc pe 11 aprilie, experții au avertizat că unele flori și plante de primăvară, atât în interiorul, cât și în exteriorul casei, pot fi dăunătoare pentru iubiții noștri prieteni necuvântători și ar trebui evitate, unele dintre ele ducând la boli ale stomacului, vărsături, mâncărimi și, uneori, la incidente mai grave, cum ar fi stopurile cardiace, potrivit Mirror.
Iată care sunt florile pe care trebuie să le căutați în casă și în grădină, potrivit lui Craig Wilson, co-fondator, director și expert în grădinărit.
Narcisele: Acestea sunt otrăvitoare atât pentru câini, cât și pentru pisici, conținând un compus dăunător numit „licorină” care poate provoca dureri abdominale și diaree. Deși nu sunt frecvente, uneori pot provoca o tensiune arterială scăzută. Animalul dumneavoastră de companie nu trebuie să consume această plantă pentru a fi afectat. Chiar și expunerea la apa din vază în care sunt puse narcisele poate fi toxică dacă este băută.
Lalele: Spre deosebire de multe alte flori în care otrava se găsește în principal în bulb, otrava este prezentă în toate părțile lalelei, cum ar fi tulpina, frunzele și floarea însăși. Dacă este consumată de cățelul dumneavoastră, aceasta ar putea duce la efecte secundare, inclusiv diaree, hipersalivație și chiar depresie.
Zambilele: Din aceeași familie cu laleaua, acestea conțin compuși similari și pot provoca simptome similare. Din cauza concentrației ridicate din bulbul plantei, atunci când este „consumată” în cantități mari,provoacă iritații ale gurii și gâtului, dar poate provoca și vărsături, probleme respiratorii, în cazuri grave.
Iriși: Aceștia pot provoca iritații dacă animalul dumneavoastră de companie îi înghite sau îi atinge, iar principalul compus toxic care poate provoca aceste efecte secundare neplăcute este irisina, cel mai concentrat în bulb și în tulpină. Aceste plante pot fi deosebit de periculoase pentru animalele de companie cărora le place să sape.
Clopoței albaștri: Având în vedere că toate părțile plantei de albăstrele conțin o substanță chimică toxică numită glicozidă, această plantă nu este dăunătoare doar pentru câini și pisici, ci și pentru animale precum caii și vitele. Dacă este consumată, poate provoca dureri abdominale, dureri musculare și chiar iritații ale pielii.
Optați pentru plante netoxice, cum ar fi floarea-soarelui, trandafirii, gura leului, care sunt flori frumoase și care nu fac rau animalelor de companie, însă există și câteva specii de acest fel care pot fi periculoase.
Tisa: Acesta este periculos atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie, toate părțile copacului fiind foarte toxice pentru câini și pisici din cauza unui compus numit taxină, care poate duce la convulsii și stop cardiac.
Azalee și rododendroni: Acestea conțin „tirotoxine cenușii”, care sunt toxice pentru câini și pot provoca vărsături și dificultăți de respirație, pentru a numi doar câteva simptome, însă ar trebui să fie consumată o cantitate mare din aceaste plante pentru ca simptomele mai grave să apară.
Hortensii: Acestea pot fi toxice pentru câini, deoarece conțin un compus numit „glicozid cianogenic” care, în urma mestecării, poate provoca eliberarea de cianură. Deși ar trebui să fie consumată o cantitate mare din plantă pentru ca acest lucru să se întâmple, efectele secundare ușoare includ vărsături, diaree și pierderea poftei de mâncare.
Iedera: Această plantă comună poate fi otrăvitoare pentru câini și pisici. Frunzele de iederă sunt foarte periculoase. Dacă frunzele sunt înghițite pot provoca hipersalivație, dureri abdominale, vărsături și diaree.