Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), sub semnătura noului preşedinte Alexandru Petrescu, intenţionează să lărgească universul investiţional pentru fondurile de pensii private prin includerea posibilităţii investiţiei în obligaţiuni emise de statele membre ale clubului select al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Astfel, administratorii fondurilor de pensii private obligatorii Pilon II şi cei ai fondurilor de pensii facultative Pilon III, ar putea să investească în titluri de stat emise de ţări precum SUA, Australia, Columbia, Costa Rica, adică de cele 38 de ţări membre ale OCDE. România nu este membră OCDE însă în urma deciziei Consiliului Organizaţiei din 25 ianuarie 2022, au fost demarate discuţiile de aderare.

ULTIMELE ȘTIRI

Cum plănuiesc rușii să protesteze duminică față de realegerea lui Putin? Susținătorii lui Navalnîi vandalizează buletinele de vot: „Acest vot e un act politic, un flashmob pentru a arăta că suntem mulți anti-Putin”

Anunţ major pentru prosumatori. Scapă de taxă

8 milioane de salariaţi români ar putea ca în curând să finanţeze prin fondurile de pensii private datoria SUA, Canada, Columbia, Australia şi a altor state OCDE

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost convocat la sediul MAE. Zillele trecute Medvedev şi Zakharova au lansat insulte şi acuzaţii la adresa României

Vezi mai multe articole din categoria economic

“15% din activele fondului de pensii private pot fi investite în titluri emise de state terţe, admise la tranzacţionare şi care se tranzacţionează pe o piaţă reglementată din România, din state membre ale Uniunii Europene ori din state aparţinând Spaţiului Economic European sau pe o piaţă reglementată şi supravegheată dintr-un stat membru O.C.D.E”, se arată în norma ASF pentru modificarea normei 11/2011 aflată în consultare publică până pe 16 martie 2024. Ponderea menţionată mai sus reprezintă circa 20 mld. lei raportată la activele fondurilor de pensii private.

OCDE este continuatoarea fostei Organizaţii Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanţat de SUA pentru reconstrucţia continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenţia care a consfinţit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris şi a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând circa 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizaţiei se află la Paris, Franţa. Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv major al politicii externe române.

Pe lângă titlurile de stat, investiţiile fondurilor de pensii în state OCDE pot fi realizată şi prin obligaţiuni municipale (10% din active cu tot cu expunerea pe România, UE, Spaţiul Economic European), dar şi prin obligaţiuni supranaţionale, fonduri de investiţii, ETF-uri.

CITEŞTE MAI MULT PE ZF