Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza o prezentare a scriitorilor români care au avut o legătură profundă cu lumea culturală franceză, au tradus sau şi-au scris operele în limba franceză. Miercuri, va avea loc o dezbatere dedicată scriitorului Alexandru Macedonski, la 170 de ani de la naştere. În cadrul evenimentului, va fi prezentată influenţa simbolismului francez asupra operei lui Macedonski.

ULTIMELE ȘTIRI

Dreapta Unită va fi pe buletinele de vot pe 9 iunie. Înalta Curte de Casație și Justiție a validat alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei

Borell vrea să utilizeze 90% din veniturile din activele ruseşti pentru a lua arme pentru Ucraina

O ţară comunistă aplică reguli dure: telefonul mobil este distrus, dacă elevul este prins jucându-se în clasă

SUA fac noi presiuni asupra Israelului pentru încetarea focului în Gaza

Vezi mai multe articole din categoria cultura-media

De asemenea, joi, la ora 13:45, elevii de la L’Ecole Française Internationale de Bucarest vor participa la un tur ghidat în limba franceză, prezentat de Stéphan Artaud, muzeograf care se află în internship la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Va fi organizată o vânătoare de indicii şi un atelier de scriere creativă în limba franceză.

Vineri şi luni, Stéphan Artaud va prezenta la L’Ecole Française Internationale de Bucarest o conferinţă despre patrimoniul cultural francez.

Teatrul „Nottara” a pregătit o ediţie specială a programului „Dialoguri fără mască”, avându-l ca invitat pe Vasile Şirli, tema discuţiei fiind „De la Bucureşti la Disneyland. O călătorie, un drum, o poveste”. Vasile Şirli este un român care a cucerit Franţa. Cetăţean român şi francez, Şirli s-a născut într-un sat din Banat şi a ajuns unul dintre cei mai iubiţi compozitori din Franţa. Este românul care, timp de 30 de ani, a fost director al Departamentului muzical la Disneyland Paris.

Teatrul Municipal „L.S. Bulandra” va marca celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei printr-o suită de postări pe pagina de Facebook şi de Instagram, prin care va prezenta montările cu autori de origine franceză realizate pe scena Teatrului Bulandra în ultimele decenii, însoţite de fragmente de înregistrări video din spectacolele respective. De asemenea, va fi prezentat un interviu realizat în premieră cu Georges Contamin, autorul piesei Azilul de moarte, cel mai recent spectacol francofon intrat în repertoriul Teatrului Bulandra.

Casa Artelor „Dinu Lipatti” organizează în perioada 19-23 Martie 2024, cea de-a VIII-a Ediţie a Festivalului „I Love Lipatti”. În cadrul Festivalului, Ziua Francofoniei va fi marcată prin Recitalul Extraordinar susţinut de invitatul special din Franţa, pianistul Dimitri Malignan. Recitalul este de asemenea dedicat marelui pianist şi compozitor Dinu Lipatti, un urmaş al şcolii muzicale franceze, care şi-a desăvârşit studiile la Paris.

Teatrul Mic va marca Ziua Francofoniei prin spectacolul „Tartuffe de Moliere”, în regia lui Gelu Colceag, care va avea loc sâmbătă, 23 martie, de la ora 19.00, la Sala Luceafărul.

Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” va marca Ziua Francofoniei cu spectacolul „Nişte senzaţii…”, de Georges Feydeau, care este programat la sfârşitul lunii. Spectacolul este o comedie savuroasă din perioada La Belle Epoque, după piesa „A răposat mama coniţei” a celebrului dramaturg francez Georges Feydeau.