Ministrul de Externe al Ucrainei avertizează Occidentul că strategia de a furniza ajutoare cu picătura nu mai funcționează.

Pe de altă parte Turcia este pregătită să găzduiască un summit de pace între Rusia și Ucraina, care să pună capăt războiului, spune președintele Erdogan.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: „Vreau ca toți partenerii noștri să știe că suntem extrem de recunoscători pentru ceea ce au făcut pentru Ucraina, dar strategia de a oferi ajutor Ucrainei picătură cu picătură nu mai funcționează. S-a terminat. Și dacă lucrurile continuă așa cum se întâmplă în prezent, nu va fi bine pentru niciunul dintre noi”.

Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui țară membră a NATO caută să echilibreze relațiile strânse, atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Și i-a făcut oferta găzduirii unui summit pentru pace între cele două țări.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Suntem, de asemenea, pregătiți să găzduim un summit pentru pace la care va fi inclusă și Rusia. Am subliniat sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența partenerului nostru strategic, Ucraina”.

Zelenski a declarat, însă, că o pace justă pentru Ucraina poate fi doar conformă planului în 10 puncte pe care el îl promovează. Și asta ar presupune în primul rând – restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești din teritoriile ocupate, și garanții de securitate.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu putem vedea reprezentanți ruși la summit, nu vedem cum i-am putea invita pe cei care blochează, distrug și ucid totul”.

Erdogan și Zelenski au vorbit și despre securitatea maritimă în Marea Neagră, inclusiv despre fostul acord privind exportul de cerealele. Dar și despre cooperarea în industria de apărare.

Președintele ucrainean a vizitat un șantier naval din Istanbul, unde a inspectat două corvete aflate în construcție, care vor fi livrate Ucrainei. I-a salutat și decorat și pe marinarii militari ucraineni care se pregătesc să preia vasele de luptă.