Grupuri militare cu baza în Ucraina, formate de partizani ruși, susțin că au efectuat noi incursiuni dincolo de granița de vest a Rusiei.

Și s-au angajat în confruntări cu forțele ruse. Asta în timp ce drone ucrainene au vizat mai multe ținte de pe teritoriul Rusiei inclusiv rafinării. Pe de altă parte, un avion de transport militar rusesc cu 15 oameni la bord s-a prăbușit în Rusia după ce unul dintre motoare a luat foc.

În cursul nopții, Legiunea Rusia Liberă și Batalionul Siberia, unități formate din voluntari ruși care luptă de partea Ucrainei, au trecut granița în regiunea Belgorod și au atacat mai multe puncte ale armatei ruse. Raidul are loc cu doar două zile înaintea alegerilor prezidențiale simulacru din Rusia.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu soldați în uniforme ucrainene în mai multe localități rusești de la graniță.

În Belgorod, străzile s-au golit de oameni, speriați de alarmele antiaeriene.

Partizanii ruși care luptă de partea Ucrainei au transmis un mesaj populației:

Comandant voluntar rus: ”Nu venim ca să ucidem, ca să distrugem sau să pedepsim. Venim ca să vă eliberăm. De sărăcie, de mizerie, de frică. Venim să vă eliberăm de dictatura unei organizații teroriste care a acaparat puterea”.

În tabăra cealaltă, rușii au anunțat că au respins raidul partizanilor.

În același timp, însă, forțele ucrainene au vizat ținte din șase regiuni pe teritoriul Rusiei după ce au lansat cel puțin 25 de drone și nouă rachete. A fost un atac masiv, care a declanşat un incendiu la o mare rafinărie, a recunoscut un oficial rus. Potrivit unor rapoarte, cel puțin jumătate din producţia rafinăriei ar fi oprită din cauza avariilor.

Dar rușii susțin că fac progrese pe frontul din estul Ucrainei, unde au revendicat cucerirea încă unui sat din regiunea Donețk.

La Washington, în cursul unei audieri în Congres, şeful CIA a subliniat nevoia urgentă de a trimite ajutoare militare Ucrainei.

William Burns, CIA Director: „Este posibil ca Ucraina să piardă teren și probabil vorbim de un teritoriu semnificativ în 2024. Vedeți bătălia Avdiivka, unde forțele ucraiene au fost forțate să se retragă în grabă. Fără asistență suplimentară, în 2024, veți vedea mai multe „Avdiivka”. Iar asta ar fi o greșeală imensă, istorică.”

Aceste apeluri sunt însă în contrast izbitor cu intenţiile candidatului republican la preşedinţia Americii.

Abia întors din Florida, premierul ungar Viktor Orban a dezvăluit, fără a-şi ascunde satisfacţia, ca Donald Trump l-a asigurat că, dacă se întoarce la Casa Albă, Washingtonul „nu va da nici măcar un cent Ucrainei”

Viktor Orban: ”Dacă americanii nu dau bani, europenii nu vor putea finanţa singuri acest război. Şi, în consecinţă, războiul se va încheia”.

Pe de altă parte, un avion militar de transport rusesc – Ilyusin 76 – s-a prăbușit în regiunea Ivanovo, din Rusia, după ce ce unul dintre motoare a luat foc în timpul decolării.

La bord se aflau 15 oameni, 8 membri ai echipajului și 7 pasageri, potrivit ministerului apărării de la Moscova. Însă nu a fos divulgate informații despre victime