De la 1 aprilie se anunță scăderi de rate pentru românii care au credit cu dobândă variabilă. Indicele IRCC coboară ușor. În ultima perioadă și indicele ROBOR, pentru creditele mai vechi, a mai dat înapoi.
Vedem o tendință de scădere a dobânzilor, deși poate mai timidă decât ne-am dori, având în vedere că ratele celor care au credit au crescut destul de mult în ultimii ani.
De la 1 aprilie, noul indice IRCC, pentru creditele cu dobanda variabilă, scade la 5,9%. Este o scădere mică, dar sunt semnale deja, dacă analizăm datele de până acum, că va continua scăderea, din păcate tot timidă și în următorul trimestru, la aproximativ 5,8%.
Dar iată că si ROBOR, indicele în funcție de care sunt calculate creditele mai vechi de 2019, a scăzut, a ajuns foarte aproape de 6%. Și este la cel la mic nivel din 2022 încoace.
Dar ce vedem în acest grafic cu cei doi indici care stau la baza creditelor bancare este că ROBOR se menține totuși deasupra indicelui IRCC, unde tot stă de ceva vreme.
Ceea ce înseamnă că persoanele care au credite mai vechi și au luat decizia acum un an, doi, când creșteau dobânzile, să ceară trecerea de la ROBOR la IRCC nu au greșit, pentru că au reușit să economisească ceva până acum.
Cât despre așteptarea ca ratele să coboare ceva mai serios, să nu uităm că guvernatorul Băncii Naționale a anunțat că e nevoie de o scădere a inflației mai evidentă pentru 2 luni la rând, pentru ca BNR să poată să scadă dobânda cheie. Și analiștii spun că va urma, dar ne putem aștepta ca acest lucru să se întâmple poate la începutul verii. Și oricum vorbim de scăderi treptate.
Să vedem și la cât ajunge o rată pentru un credit cu dobândă variabilă…de exemplu, de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, pe 30 de ani. Aproximativ 2.100 de lei… cu scăderi de 20-30 de lei în următoarele luni.
În timp ce pentru același împrumut, dar calculat în funcție de ROBOR, rata este în continuare mai mare, peste 2.140 de lei.
Ce spuneam mai devreme, că tot e mai ieftin să ai un credit calculat în funcție de IRCC.
În tot acest context, cu așteptarea generală ca dobânzile să tot scadă, băncile vin deja de ceva vreme cu oferte mai bune la creditele cu dobândă fixă, care sunt mai convenabile pentru cei care vor acum să facă un împrumut nou sau să refinanțeze.
Chiar și față de cel mai bun credit cu dobândă variabilă de pe piață, este vorba de Noua Casă, cel cu dobândă fixă în primii 3 sau 5 ani este mult mai ieftin.
De pildă, pentru un împrumut de 280.000 de lei, rata lunară este mai mică cu aproximativ 400 de lei.. dacă facem o comparație la fel, cu cel mai bun produs de pe piață.
Este și perioada în care se acordă creditele Family Start sau Student Invest – sunt cele două programe prin care statul subvenționează dobânda pentru tinerii care au nevoie de bani.
Sunt bani destul de ieftini, așadar, care pot fi folosiți pentru multe lucruri. De exemplu, la Family Start, banii pot fi pentru organizarea nunții, pentru o mașină nouă, și probabil cel mai util ar fi pentru rambursarea unui alt credit mai vechi, având această dobândă foarte mică.
Din păcate, ce vedem în această sesiune este că deși teoretic, conform legii, creditul poate fi intins pe cel mult 10 ani… la cele mai multe dintre băncile partenere, perioada a scăzut la 5 ani, anul trecut era 10 ani. Asta înseamnă că rata lunară e mai mare, deci e nevoie și de venituri mai mari și nu se mai încadrează foarte mulți oameni.
Totuși, veniturile nu trebuie să fie nici foarte mari: cel mult 6.000 de lei pe membru de familie, iar vârsta până în 45 de ani… programul fiind dedicat tinerilor.
Deoarece sunt pentru fonduri pentru 4000-5000 de beneficiari pentru fiecare program și interesul este foarte mare, sumele se termina foarte repede de obicei.
Pentru această sesiune, la unele bănci partenere fondurile s-au terminat deja, chiar și din prima zi, alte bănci încă mai primesc dosare.
Dacă sunteți interesați este bine să cereți informații din timp, să vedeți dacă vă incadrați, să pregătiți dosarul.
Chiar dacă nu ați prins acum, se vor mai organiza sesiuni pentru aceste credite și în viitor.